SJUKVÅRD Antalet fall av apkoppor ökar i Region Stockholm. Överläkare varnar för en ohållbar situation efter Prideveckan.

Antalet fall av apkoppor ökar i Sverige och speciellt i Region Stockholm. Fram till 13 juli har 58 fall av kopporna rapporterats in i Sverige, varav 48 i Region Stockholm, enligt Folkhälsomyndigheten.

Apkoppor kommer från Afrika och i Europa började utbrottet på en prideparad på Gran Canaria i maj. Det är en sjukdom som främst är luftburet, men den stam som nu sprider sig verkar sprida sig genom kontaktsmitta och vid sexuella kontakter mellan män, enligt Folkhälsomyndigheten.

Inför homojippot Prideveckan höjs nu oroliga röster för att smittspridningen ska öka ännu mer.
– Situationen känns extra besvärlig, särskilt med Pride som är i antågande, säger Finn Fillén, överläkare på Venhälsan i Stockholm, till DN.

Fillén berättar vidare att man nu stängt ner Venhälsan, mottagningen för sexuellt överförbara sjukdomar, för andra sjukdomar än apkoppor. Den som vill testa sig för andra sjukdomar än apkoppor får vända sig till andra mottagningar.

FHM hoppas på vaccinleveranser

Nästa vecka kommer Sverige ta emot den första leveransen vaccin mot apkoppor. De kommer räcka till ungefär 1500 personer, enligt Erik Sturegård på Folkhälsomyndigheten.

Vilken strategi man kommer ta i Sverige är fortfarande oklart. I Storbritannien har man lagt fram förslaget att ”män som har sex med flera partners eller deltar i gruppsex” ska få erbjudande om vaccin mot viruset.