KULTUR. Filmen Det finns ingen ondska handlar om dödsstraff i Iran.

Reklambild för filmen Det finns ingen ondska.

Den iransk-tyska filmen Det finns ingen ondska (Sheytan vojud nadarad) vann filmpriset Guldbjörnen vid Berlins internationella filmfestival.

Det är en persisk-språkig spelfilm bestående av fyra kortfilmer i följd med berättelser om moralisk styrka i ett land som har dödsstraff.

Filmens regissör Mohammad Rasoulof har velat utforska i vilken utsträckning individuell frihet kan uttryckas i ett land, vars hot från den statliga våldsapparaten verkar vara omöjlig att undkomma.

Rasoulof dömdes 2017 till fängelse i ett år och på livstid förbjuden att göra film i Iran. Följaktligen fick den göras med produktionsbolag i den västkontrollerade världen. Förutom ett tyskt produktionsled är filmen samproducerad med bolag i Tjeckien.

Eftersom Mohammad Rasoulof dessutom har belagts med utreseförbud från Iran var det dottern Baran Rasoulof, som också spelar en av rollerna i filmen, som tog emot priset efter filmens internationella premiär.

Juryns ordförande var den brittiske skådespelaren Jeremy Irons. Han beskriver filmen som ”fyra berättelser som visar hur en auktoritär regim drar in vanligt folk i omänsklighet”.

Ännu har ingen film om den auktoritära regimen i USA och dess dödsstraff fått något filmpris i Berlin.

Källa:
Guldbjörnen till iransk film om dödsstraff


  • Publicerad:
    2020-03-01 09:25