ANTI-VITHET. Att identifiera sig som viking är skämmande och riskerar leda till att man stormar Kapitolium. Detta säger arkeologen Anna Källén, som också hävdar att vikingarna inte tillhörde en särskild etnisk grupp.

Dagens Vetenskapsradion Forskarliv i P1 gästades av Anna Källén som är docent i arkeologi med inriktning mot så kallade kritiska kulturarvsstudier vid Stockholms universitet. Bakgrunden är att Källén tillsammans med idéhistorikern Daniel Strand publicerat artikeln ”I’m a wiking” där de intervjuat 14 personer från USA, Storbritannien och Sverige som varit aktiva i diskussionsforum på släktforskningssajter.

Att identifiera sig som viking är ”problematisk” menar Källén när hon gästar Vetenskapsradion för att diskutera studien av personer som bevisat en vikingakoppling med hjälp av DNA-tester. Det är framförallt problematiskt eftersom det rör sig om vita personer som identifierar sig med andra vita personer som man anser har positiva egenskaper.

— Vikingar har aldrig varit en etnisk grupp eller sådär utan det har varit människor som levt i Skandinavien och rört på sig en del under 1000-talet. Det har varit jätteintressant att se hur man aktiverar en massa föreställningar om vikingen som stark, våldsam, entreprenöriell, äventyrlig, manlig och stor och blond och sådär. Och vit, inte minst, säger Källén.

Källén menar vidare att dessa uppfattningar inte har med verkligheten att göra utan om föreställningar som spreds i Skandinavien på 1800-talet i syfte att verka för nationsbyggande och kommersiella intressen.

Förutom att etniska svenskar inte har någon särskild genetisk koppling till vikingarna, och att uppfattningen om vikingarna är konstruerad och bygger på ”föreställningar”, är det enligt Källén dessutom farligt och ”lite skrämmande” att identifiera sig med dem. I vart fall om man är vit.

— Det blir liksom inte lika roligt om man tar med sig det här, den här uppfattning om vem man är, att man är våldsam och har den här bakgrunden och sedan till exempel stormar Kapitolium mot bakgrund av sin vita identitet. Då får det plötsligt lite andra konsekvenser.


  • Publicerad:
    2021-03-24 13:40