INRIKES. Under natten har det förekommit aktioner där lappar med ”antisemitiska budskap” och burkar med blått pulver lämnats vid olika medieredaktioner i Linköping och Norrköping.

Natten till onsdagen – som är den så kallade ”Förintelsens” minnesdag – skedde ett antal aktioner där lappar och burkar med pulver har lämnats utanför mediehus och stadshus, skriver judiskägda Expressen.

Det rör sig om stadshuset i Linköping, Östgöta Correspondenten, Sveriges Radio i Linköping och Sveriges Radio i Norrköping.

Det var på onsdagsmorgonen som upptäckten gjordes. Lappar med ”antisemitiska budskap” ska ha satts upp på fasader och i vissa fall tryckts in under dörren. Polisen ska enligt Corren också ha hittat burkar som innehöll ett blått pulver.

— Det är antisemitiska budskap, stjärnor och burkar med pulver, säger Thomas Agnevik, presstalesperson vid polisen till Expressen.

— Hoten är tydligt riktade mot media. Vi låter oss inte tystas av hot. Vi kommer alltid att stå upp för människors lika värde, säger Correns chefedaktör Maria Kustvik.

Polisen misstänker att det kan vara samma personer som utfört aktionerna, även om inget tyder på detta mer än tillvägagångssättet.

Nu har fyra utredningar enligt den tolkningsbara åsiktslagen ”hets mot folkgrupp” startats och polisen vädjar om hjälp. Polisen har även letat på andra ställen i Östergötland för att utreda om det finns fler lappar.

 


  • Publicerad:
    2021-01-27 11:50