JUDISK MAKT. Den årliga karnevalen i Aalst, strax väster om Bryssel, får skarp kritik från judiska organisationer i Belgien sedan påstått antisemitiska figurer förekommit i karnevalens parad.

Figurer i paraden i belgiska Aalst (skärmdump RTL; klicka för större bild).

Den judiska organisationen Simon Wiesenthal Center, med huvudkontor i USA, rasar nu mot de ansvariga för den årliga karnevalen i Aalst väster om Bryssel och menar att grovt antisemitiska figurer har förekommit i karnevalens parad. Något som smutsar ner Belgiens rykte som värdland för de europeiska institutionerna, enligt organisationen.

Skarp kritik kommer också från de två Belgienbaserade judiska organisationerna CCOJB och FJO i ett gemensamt uttalande:

I bästa fall är det här en skamlig brist på sunt förnuft, särskilt med tanke på den växande antisemitismen i vårt land och världen. Oavsett om det är karneval eller inte har de här karikatyrerna ingen plats i ett demokratiskt land som Belgien år 2019.

Även EU-kommissionen har reagerat på bilderna av figurer med kroknäsa och skruvlockar, som man anser påminner om hur judar illustrerades i Tyskland på 1930-talet.

— Det borde vara otänkbart att sådana bilder paraderas på europeiska gator 74 år efter Förintelsen, säger EU-kommissionens chefstalesman Margaritis Schinas.

Utöver de påstått antisemitiska figurerna fanns även deltagare utklädda till Ku Klux Klan-medlemmar i årets parad.

Även 2013 stormade det kring Aalst-karnevalen då deltagare som hade klätt ut sig till SS-officerare paraderade med Zyklon B-behållare i händerna, något som ledde till en skärpning av karnevalsreglerna.

Källa:
Le carnaval d’Alost souille la réputation de la Belgique», selon une organisation juive


  • Publicerad:
    2019-03-07 12:35