INRIKES. Den arab som kidnappade och torterade ett tidningsbud i Kristianstad slipper utvisning. I stället döms han endast till rättspsykiatrisk vård.

Den 12 augusti 2019 kidnappade en 25-årig syrier under knivhot ett tidningsbud i Kristianstad. I syrierns lägenhet torterades sedermera tidningsbudet, som bland annat tvingades att inta droger och dricka alkohol samt blev knivhuggen över hela kroppen.

Offret lyckades fly via balkongen upp på taket till flerfamiljshuset, där han jagades av 25-åringen som följt efter. De båda männen – som var nakna och blodiga – upptäcktes av vittnen som såg till att larma polis.

Gärningsmannens försvar hävdade i rättegången att mannen trodde att han befann sig i en nödsituation där han ”tvingades driva ut onda andar” ur tidningsbudet.

Kristianstad tingsrätt menar att syriern led av en kraftig psykisk störning och att den var helt avgörande för gärningen samt att han har ett ”utomordentligt stort behov av psykiatrisk vård”.

Tingsrätten påpekar även att trots att mannen intagit droger i samband med gärningarna så är hans psykotiska tillstånd inte självförvållat.

Den 25-årige syriern blir inte utvisad – något åklagaren begärt – utan döms för grov misshandel, människorov, grovt hemfridsbrott och narkotikabrott endast till rättspsykiatrisk vård.

Källa:
Förde bort och knivhögg tidningsbud – döms till vård


  • Publicerad:
    2020-03-02 20:10