POLITIK. Vänsterpartiets problem är att arbetarväljare inte känner sig hemma i partiet. De föredrar numera Sverigedemokraterna.

Denna helg håller Vänsterpartiet partikongress. Främsta frågan under kongressen är valet av ny partiledare, men partiets svaga stöd hos väljarkåren diskuteras också.

Vänsterpartiets partiledning är bekymrad över att arbetare inte känner sig hemma i partiet, rapporterar SVT.

Enligt SVT:s vallokalsundersökning var det i förra valet tio procent av de som själva betraktar sig som arbetare som röstade på Vänsterpartiet. Partiledningen har tagit fram ett strategidokument som ska behandlas på kongressen och i dokumentet finns en målsättning vill att den siffran ska fördubblas till 20 procent inom tio år, skriver SVT.

Trots att Socialdemokraterna har tappat i väljarstöd, har inte Vänsterpartiet vuxit. Istället är det Sverigedemokraterna (SD) som har vuxit. Som exempel nämner SVT Köping kommun där Socialdemokraterna under de senaste 15 åren tappat tio procentenheter från 45 till 35 procent. Under samma tid har SD vuxit från tre till 23 procent.

Väljarna tycker fel
Andreas Trygg, gruppledare för Vänsterpartiet i Köping, anser att väljarna låter sig luras av SD populistiska budskap.

— De har snabba lösningar på allting. Vi vill tänka mer och det kan vara en nackdel som gör att vi kan ha svårt att nå människor, säger Andreas Trygg till SVT.

Men eftersom Vänsterpartiet offrat arbetarrörelsen och fackföreningsrörelsen och istället har blivit ett invandringsmaximerande parti med en politik som skadar den svenska arbetarklassen, har man svårt att locka tillbaka den arbetande befolkningen till partiet.

Dessa sätter istället sin tilltro till SD som har sagt sig vilja minska invandringen. Detta säger Andreas Trygg också kan vara ett skäl till att arbetarklassen tycker mer om SD:s politik, men Trygg anser att väljarna tänker fel när de väljer SD.

— Vi kanske står för det folk borde tycka, men vi har svårt att få dem att tycka det, säger Andreas Trygg till SVT.


  • Publicerad:
    2020-10-31 19:20