Dagens datum 6 september: Mellan 6 och 13 september 1937 höll NSDAP sin nionde partidag i Nürnberg. Denna kom att gå under parollen Reichsparteitag der Arbeit och firades för att det nationalsocialistiska Tyskland då mer eller mindre utrotat arbetslösheten.

Tyska arbetare marscherar med spadar.

Tyska arbetare marscherar med spadar.

1937 års tappning av NSDAP:s partidagar skulle hylla arbetarna och deras förtjänster för att i folkgemenskapens tecken kraftigt reducerat arbetslösheten. Denna partidag kan anses ha haft mer sekvenser av festivalkaraktär, innehållandes bland annat folklig sång och dans, än de flesta andra partidagar. Mötet besöktes av bland annat den japanske prinsen Chichibu, bror till Japans kejsare Hirohito, som hade ett personligt möte med Hitler om relationerna mellan Japan och Tyskland.

Bundesarchiv_Bild_183-C12658,_Nünrberg,_Reichsparteitag,_RAD-Parade

Det gjordes en film för att föreviga mötet under namnet Festliches Nürnberg. Denna film regisserades denna gång inte av Leni Riefenstahl utan av Hans Weidemann. Den 21 minuter långa filmen var ursprungligen i färg men det material som finns på nätet idag är i svartvitt. En ny ljusteknik infördes där 152 luftvärnsstrålkastare med 12 meters mellanrum formade ett ljusvalv som lös upp mötet. Idén var Albert Speers och anses ha tillhört ett av hans viktigaste bidrag.

De många luftvärnsstrålkastarna lyser upp hela mötet.

De många luftvärnsstrålkastarna lyser upp hela mötet.

Filmen visar förutom kortare talsekvenser från Julius Streicher, Joseph Goebbels och Hitler själv, också filmmaterial från tyska arbetare i verkstäder och på fälten. Dessa sjunger även sånger om arbetets ära och folkgemenskapen. Vidare visas inslag av folkdans och gymnastik där bland annat kvinnoföreningen Glaube und Schönheit (Tro och skönhet) uppträder.

Kvinnföreningen Glaube und Schönheit uppträder.

Kvinnföreningen Glaube und Schönheit uppträder.

Det sker också inspektioner av militära enheter och demonstrationer av den tyska krigsmakten i syfte att visa för omvärlden att Tyskand åter hade militär kapacitet att försvara sig. Den sjunde partidagen, från två år tidigare, hade gått under parollen Reichsparteitag der Freiheit och handlade om att Tyskland återinförde värnplikten och att man brutit sig loss från Versaillesdiktaten som förbjöd Tyskland från att ha ett militärt försvar.

Filmen visar dessutom hur massiva kolonner av militärer, SS, men också tyska arbetare från Reichsarbeitsdienst marscherar och demonstrerar. De tyska arbetarnas vapen utgörs av spadar.

Image.aspx

Artikeln publicerades ursprungligen 2013-09-06.


  • Publicerad:
    2018-09-06 00:05