FAKE NEWS. Arbetsförmedlingen har avslöjats med att publicera falska nyheter. Syftet verkar vara att lura människor att rösta på Socialdemokraterna.

I veckan gick Arbetsförmedlingen ut med ett pressmeddelande om att ”Allt fler nyanlända får jobb”. Budskapet var att massinvandringen är lönsam och att massinvandrare bidrar till statskassan. Men redan samma dag avslöjades att detta var falska nyheter.

— Endast 7 procent går vidare till ’arbete utan stöd’, dvs riktiga jobb som genererar skattepengar snarare än bidragsjobb försörjd av skattebetalare, vilket är en minskning från 8 procent sist, avslöjade nationalekonomen Tino Sanandadji.

Den falska nyheten skapades på den statliga myndigheten Arbetsförmedlingen av Malin Blomgren, som är chef för enheten ”integration och etablering”. Den skrevs därefter okritiskt om och förkortades av TT, och kablades därefter ut som sanning av bland andra vänsterextrema SVT.

Vad som egentligen skett är att Socialdemokraterna skapat en mängd nya bidragsjobb som bara asylinvandrare får söka. Bidragsjobben kallas ”extratjänster”, eller ”hitte-på-jobb”. Ofta handlar det om jobb som inte behövs, och som därför har rationaliserats bort och ersatts av maskiner. Exempelvis när större gräsklippare minskat antalet vaktmästare.

Nu avslöjar Expressen att bidragsjobben är extremt dyra och kostsamma för skattebetalarna. Det hade varit mycket billigare om de nyanlända fått gå arbetslösa.

”Enligt beräkningar kostar varje skapad extratjänst 30 miljoner kronor för statskassan”, skriver Expressen i en ledare.

Men för Arbetsförmedlingen spelar det ingen roll att de nya jobben kostar mer än de smakar. Det viktiga för myndigheten är att den hjälper den socialdemokratiska integrationspolitiken.

— För individen är det här ett jobb vilket som helst i alla fall, försvarar sig Malin Blomgren.

Men frågan är hur många individer som är villiga att betala 30 miljoner kronor extra i skatt för varje migrant som vill ha ett bidragsjobb.

Ursprungligen publicerat på Fjällsjö Nyheter.


  • Publicerad:
    2018-11-05 08:00