INRIKES. Arbetsmarknadsministern Ylva Johansson (S) säger att hon ”kan tänka sig” att straffa de kommuner som inte tar emot nyanlända invandrare och ger dem bostad.

Det var i programmet SVT Agenda under söndagen som Sveriges arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) medverkade och sa att hon kan ”tänka sig” att straffa de kommuner som inte tar emot och ger nyanlända invandrare bostäder. När programledaren Camilla Kvartoft frågade Johansson vad för sanktioner hon vill straffa kommunerna med ville hon dock inte svara på frågan.

— Jag är inte ute efter en konflikt med svensk kommun­sektor. Kommun­sektorn har ställt upp, kommun­sektorn anstränger sig och kommun­sektorn bygger. Det handlar om att hitta bra dialog och om hur vi ytterligare ska underlätta för kommunsektorn, sa hon i programmet.

Trots att Johansson undvek att svara på frågan ville hon poängtera att hon minsann inte tänker låta vissa kommuner smita undan den tvångs­integrationslag som den rödgröna regeringen och alliansen kommit överens om. Laget gåt i det stora hela ut på nyanlända invandrare ska spridas ut runtom i landet.

— Jag tänker inte medverka till att man överlämpar ansvaret från en kommun som tar ett litet ansvar till en annan kommun som redan tar ett stort ansvar. Där sätter jag stopp, sa Johansson vidare.

På vissa hålla har kommuner köpt villor, radhus eller bostadsrätter åt de nyanlända främlingarna för att de ska ha någonstans att bo. Sammanlagt 70 000 asylsökare som beviljats uppehålls­tillstånd ska under 2016 få bostad i någon av landets kommuner.

Källa:
SVT Agenda


  • Publicerad:
    2016-11-07 09:35