URARTAD KONST. Tio bronsstatyer föreställande arga vargar som gör ”Hitlerhälsningar” har ställts upp i Chemnitz. Bronsvargarna skäller bildligt talat på de invånare som protesterar mot främlingsinvasionen.

Rainer Opolka med en av sina ”nazistvargar” i Chemnitz.

Statyerna som designats av konstnären Rainer Opolka, är en protest mot ”främlingsfientlighet” och det ”ökade hatet” i samhället, skriver TT.

Det var i slutet av augusti som medborgarna i Chemnitz högljutt protesterade efter att en tysk 35-årig man mördats av svarta invandrare i ett rasistiskt dåd. Två migranter sitter häktade misstänkta för dådet och en tredje är efterlyst.

På torsdagen dömdes en 33-årig man som deltog i protesterna mot invandrarvåldet till åtta månaders villkorligt fängelse och drygt 20 000 kronor i böter för att ha gjort en olaglig så kallad Hitlerhälsning. Ytterligare en man står åtalad för ”liknande” anklagelser, som TT uttrycker ärendet.

Vargarna utgör en tillfällig utställning. Några av vargarna står redo att anfalla betraktarna. Andra har förbundna ögon för att visa att ”högerextremister” är förblindade av hat och okunskap.

”Konstverkets” kompletterande del består av stora skyltar i varningsfärgerna svart och gult. Texterna på skyltarna riktar sig till de som protesterar mot rådande politik och har budskap som anklagar invandringskritiker för att ”exploatera människors rädslor” och genom att beskriva så kallad högerkantsradikalism som ”alla problems moder”.

Opolka motiverar inte varför det skulle vara så, men det är ett sätt att appropriera och vända det som Tysklands inrikesminister Horst Seehofer sade bara någon vecka tidigare, apropå samma rasistiska mord på tysken i Chemnitz:

— Invandringen är alla problems moder.

Fängelse för Meecham – men inte för Opolka?
Som Nordfront tidigare har rapporterat åtalades skotske kommunisten och komikern Mark Meecham för sin humor. Han dömdes efter ett drev till fängelse för att han på skoj hade lärt flickvännens lilla hund Buddha göra ”Hitlerhälsningen” genom att lyfta höger tass, och sprida en video om det på YouTube.

Detta trots att skämtet var ironiskt menat och trots att Meecham – som har den kommunistiska symbolen hammaren och skäran tatuerad på bröstet – är öppet motståndare till nationalsocialismen.

Men det spelade mindre roll för rättsapparaten, som ansåg att Kielys avsikt var att hetsa mot judar.

Meechams advokat hotades också med fängelse för att inom ramen för sitt yrke och uppdrag ha försvarat honom, säger konstnären Tom Kiely som kampanjar för frigivningen av Meecham.

— Domstolarna fabricerar medborgarnas avsikter, säger Kiley.

BBC skriver om bronsvargarna i Chemnitz att det är en ovanlig syn att se morrande vargar göra ”Hitlerhälsningar” i ett land där nazistiska symboler är förbjudna.

Ifall konstnären Rainer Opolka i det repressiva Tyskland kommer att kastas i fängelse för sina Hitlerhälsande vargar, som Storbritannien gjorde med Meecham för hunden Buddhas liknande gester, återstår att se.

Mark Meecham och hunden Buddha.

Nordfront har i dagarna rapporterat om att hundratals tyska demonstranter i Köthen i söndags trotsade de förtryckande politiska lagarna i det fortfarande av alliansmakterna formellt ockuperade Tyskland.

Lagarna förbjuder nationalsocialistiska politiska uttryck men demonstranterna krävde att en sådan politisk ordning införs snarast. Slagordet löd ”Nationalsocialism! Nu! Nu! Nu!”

Källor:
Chemnitz protests: Hitler salute wolves displayed
Vargstaty gör hitlerhalsning mot främlingshat
Invandringen är alla problems moder” säger Tysklands inrikesminister
Hundens ”Hitlerhälsning” på Youtube kan ge fängelse
UK man jailed for humour – Count Dankula/Mark Meechan — Tom Kiley på YouTube
Hundratals tyska nationella trotsar förbudet – skanderar ”nationalsocialism nu!”


  • Publicerad:
    2018-09-15 08:10