MEDIA. SVT ombads dra åt helvete när de besökte migrantkrisdrabbade Grekland.

Den grekiska ön Lesbos tog tillsammans med de fyra närliggande öarna Samos, Chios, Kos och Leros emot 74 000 invandrare under 2019. Efter att de tidigare existerande migrantlägren var överfulla beslutade den grekiska regeringen att bygga fler läger på öarna.

Detta är dock något som inte tagits emot väl av lokalbefolkningen, som de senaste veckorna valt att attackera den polis som utkommenderats för att skydda platserna för de kommande migrantlägren.

Under sammandrabbningar förra veckan – då upprörda demonstranter kastade sten mot polisen, som i sin tur svarade med tårgas och gummikulor – skadades 10 demonstranter och 43 poliser. Två av poliserna har skottskador.

Även antivita ”flykting”-organisationer på öarna har problem med en upprörd lokalbefolkning. Anna Benedictsson, som titulerar sig själv som människorättsjurist, säger till SVT att hon och andra migrantvurmare inte kan röra sig fritt i öns städer för att de attackeras av ”högerextremister”. De kan heller inte köra runt själva i bilar eftersom även dessa attackeras. Flera av hennes sort ska ha behövt åka till sjukhus efter att ha konfronterats av lokalbor.

Även SVT:s korrespondent Christoffer Wendick som de senaste dagarna bevakat den oroliga stämningen på ön har haft problem. I ett populärt urklipp på Twitter hörs Wendick säga att att hans team blev hotat samt ombedda att dra åt helvete.

Nära 4 miljoner allehanda migranter boendes i Turkiet har de senaste veckorna använts som utpressningsmedel av Turkiets president Recep Tayyip Erdogan som skickat iväg dem mot Grekland.

— Ifall europeiska länder vill lösa frågan måste de stödja Turkiets politiska och humanitära lösningar i Syrien, sa Erdogan.

Källor:
Riot Police Pulled From Greek Islands After Clashes Over New Camps
Svenska hjälparbetare på Lesbos: ”Attackeras”
Erdogan accuses Europe of ‘trampling’ on refugees’ rights, demands help in Syria


  • Publicerad:
    2020-03-07 14:20