Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Argentina antar ny judisk definition av antisemitism

Av Redaktionen, 2020-06-11
redaktionen@nordfront.se

JUDISK MAKT. Argentina är det senaste landet att anta IHRA:s definition av antisemitism som de vill ska gälla i hela världen.

Minnesmonument i Argentina. Foto: Wikimedia Commons.

På måndagen rapporterade Jerusalem Post att Argentina nu har antagit den nya definitionen av antisemitism som Internationella alliansen till minnet av förintelsen (IHRA) har författat.

IHRA avser att se till att varje land, samhällsinstitution och mediebolag antar denna definition. Definitionen omfattar bland annat bestämmelsen att man inte får kalla judar eller israeler rasister, inte säga att judar kontrollerar och styr någon samhällsinstitution, och inte sprida så kallade ”stereotyper” eller ”konspirationsteorier” om judar.

Man får inte heller ifrågasätta judars och israelers rätt till självbestämmande, inte heller i politiska frågor.

Argentina sluter sig därmed till den växande skara länder som låter sig styras av judiska och prosemitiska påtryckningar.

Landets utrikesdepartement kallar definitionen en guide för att avgöra vilken sorts beteende som kan anses vara antisemitiskt, så att sådant beteende kan förebyggas, straffas, och elimineras.

Utrikesminister Felipe Solá sade att både offentliga och privata institutioner bör börja använda den nya definitionen av antisemitism.

Argentinas införande av IHRA:s definition kommer efter det att landets president Alberto Fernández kallades till Israel för att avlägga visit i januari i år, då han deltog i World Holocaust Forum. Det var första gången presidenten åkte på officiell resa utanför Argentina.

Den argentinske ambassadören i Israel, Sergio Daniel Urribarri, sade att beslutet avser ”att vidareutveckla förintelseminnet som en officiell argentinsk statlig policy”.

År 2011 blev Urribarri den första guvernör i en argentinsk provins – Entre Ríos – att besluta att alla skolor ska utbilda skolklasser på alla nivåer om förintelsen.

Förintelsen av 6 miljoner judar har aldrig ägt rum.


  • Publicerad:
    2020-06-11 15:50