EKONOMI Sedan tidigare har länder i BRICS övergett dollarn för handeln sinsemellan. Nu har Argentina slutit avtal med Kina om att använda den kinesiska valutan när länderna gör affärer.

Nordfront kunde tidigare idag rapportera om att allt fler centralbanker i världen överger dollarn till förmån för guld. Inom BRICS har man också slutit avtal om att använda sina egna valutor när man exporterar och importerar varor emellan sig.

Men nu har Kina också slutit ett sådant avtal med Argentina, som ännu inte anslutit till BRICS men som är en av tjugotalet länder som visat intresse av att gå med i den internationella organisationen. Sedan tidigare har också Saudiarabien uttryckt att man är beredda att ta betalt för olja i den kinesiska valutan

Från och med nu kommer Argentina att betala för sina importer från Kina med den kinesiska valutan yuan, skriver RT. Detta besked gav landets ekonomiminister Sergio Massa under onsdagen. Argentina är Kinas största handelspartner efter Brasilien och även den största importören av argentinska varor.

Nyligen besökte Brasiliens president Lula da Silva Peking, där han uppmanade alla länder att överge dollarn för internationell handel och istället använda sina egna valutor.