SPORT Landslaget med starka europeiska rötter vann över det så kallade franska landslaget. Frankrike hämtade in ett 2-0 underläge men förlorade slutligen på straffar.

Fotbolls-VM i Qatar avslutades ikväll med finalmatchen. I den första halvleken gjorde Argentinas stjärnanfallare Lionel Messi mål på straff i den 23 minuten och Àngel Di Maria tog upp laget i en 2-0 ledning i den 36 minuten. Frankrike som har hyllats för sina insatser tidigare i turneringen hade så gott som inga målchanser i hela första halvleken och såg enligt TV4:s kommentatorer ut att vara ”rätt skakade”.

De sista fransmännen byts bort

I den andra halvleken började den franska tränaren Didier Deschamps byta ut de sista vita spelarna Frankrike hade på planen. Inom loppet av ungefär 50 minuter hade den tränaren bytt ut Olivier Giroud, Antoine Griezmann, Theo Hernandez och Adrien Rabiot. Kvar på planen lämnades endast den franska målvakten Hugo Lloris omgiven av sina afrikanska medspelare.

"Frankrike" hämtar ikapp underläget

Argentinarna såg länge ut att gå mot en bekväm seger men Kylian Mbappé, Frankrikes afrikanska superstjärna ville annat. I den 80 minuten blev han tilldelad att sätta en straff som han säkert placerade bakom den argentinske målvakten Emiliano Martínez. Mindre än två minuter senare var Mbappé framme igen och dundrade in kvitteringsmålet och med resultatet 2-2 var matchen bäddad för förlängning.

Förlänging och straffläggning

I förlängingen var Messi återigen framme och tog sitt lag upp i ledning. Länge såg det ut som att Argentina skulle undvika att ta matchen till straffar innan den bekante Mbappé återigen fick sätta en straffspark i den 118 minuten, två minuter innan slutet på ordinarie tid. Mbappé satte bollen i nätmaskorna och matchen slutade 3-3 efter ordinarie tid, och straffläggningstävling väntade.

Straffläggningstävlingen var en historia som påminde om EM-finalen 2021. EM-finalen spelades mellan England och Italien och de engelska mångkulturella spelarna brände sina straffar för att sedan skylla på rasism då de fick kritik för sina sportsliga insatser. De ”franska” spelarna misslyckades likaså i VM-finalen med två av fyra straffsparkar.

Det argentinska landslaget, som av Washington Post fått kritik för att det är för vitt, satte med Lionel Messi som första skytt kliniskt alla sina fyra straffsparkar, och den argentinska glädjen var total efter att Argentinas tredje guld i VM sammanhang var säkrat.