UKRAINAKONFLIKTEN Buenos Aires kommer inte ålägga Moskva några sanktioner baserat på konflikten i Ukraina, uppgav landets utrikesminister på lördagen och påpekade att hans lands lagstiftning inte medger sådana åtgärder.

Sanktioner kommer inte vara till hjälp i strävan att uppnå fred och upprätta en dialog rörande konflikten i Ukrainasa Argentinas utrikesminister Santiago Cafiero till nyhetsbyrån Telam på lördagen. Han tillade att hans land inte kommer att sälla sig till dem som önskar ålägga Ryssland restriktioner.

Vad Argentina däremot strävar efter och föreslår är en återgång till dialog”, sade utrikesministern under ett besök i Rom till sin italienska motsvarighet Luigi Di Maio.

Cafiero förklarade vidare att det i hans land inte ens existerar ett regelverk för unilaterala sanktioner, utan istället en lag som förhindrar den här typen av åtgärder från regeringens sida. Han tillade att hans egen regering istället ”med en uppmaning till fred”antar”den utmaning som världen idag står inför”.

När det kommer till sanktioners roll i den latinamerikanska regionen kommenterade Cafiero att ”det som den här typen av åtgärder har genererat är utökad ojämlikhet och ett större bakslag ur social synvinkel.

Indragen status som observatör hos OAS

Argentina var också – vid sidan av Mexiko och Brasilien – en av få nationer som avstod från att ta ställning vid omröstningen om ett ogiltigförklarande av Rysslands status som permanent observatör hos Organisation of American States (OAS) – motiverat av landets agerande i Ukraina. Resolutionen antogs inte desto mindre tidigare i veckan och hyllades då av USA som ”ett tydligt meddelande till Kreml.” Antagandet motiverade på torsdagen USA:s utrikesminister Antony Blinken att komma med följande uttalande:

Den överväldigande majoriteten länder i Amerika uppmanar nu Kreml att avsluta sitt samvetslösa krig, dra tillbaka sina styrkor och följa internationell lag.