Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Argentinas president jämför gamfonderna med ‘Shylock’

Av Redaktionen, 2015-07-15
redaktionen@nordfront.se

ARGENTINA. Presidenten i Argentina skriver på Twitter att man bör läsa Shakespeares verk ”Köpmannen från Venedig” för att förstå gamfondernas karaktär.

tweet-kirchner

Argentinas president Cristina Fernández de Kirchner anklagas nu för antisemitism då hon jämfört hedgefonder, även kallade ”gamfonder”, med William Shakespeares karaktär ”Shylock” från Köpmannen i Venedig. Shylock är i pjäsen en långivare som Shakespeare beskriver som särskilt avskyvärd och gniden. Shylock är även jude.

Kirchner refererar i sina tweets till ett samtal hon hade med skolungdomar den 2 april. Skolungdomarna berättade att de studerade Romeo och Julia varpå presidenten berättade att det fanns andra intressanta pjäser som Shakespeare gjort:

Jag sade: ”Har ni läst Köpmannen från Venedig för att bättre förstå gamfonderna?” De alla skrattade.

”Nej, skratta inte. Ockrarna och blodsugarna förevigades av den bästa litteraturen under flera århundraden.”

Även fast Kirchner aldrig utpekar judar som ockrare och blodsugare har ledande judar reagerat direkt på uttalandena.

— Vi är djupt bekymrade över att president Cristina Fernandez de Kirchner återigen för fram antisemitiska stereotyper, kommenterar Abraham Foxman från den judiska lobbyorganisationen Anti-Defamation League.

Men det är inte Kirchner utan en av världens främsta dramatiker som beskrivit långivare som ockrare och blodsugare och i Kirchners tweets framgår inte att det är judar som avses. Detta köper inte ADL:

— Köpmannen i Venedig – med dess skändliga karaktär Shylock – förstärker stereotyper av judar och presenterar dem som pengahungriga, beräknande och grymma. Genom att föreslå till skolelever att studera denna pjäs sänder hon ett budskap till Argentinas ungdom om att judar på något sätt är kopplade till det ekonomiska eländet i hennes land, säger Foxman.

Tidigare konflikt med långivare
Faktum är att det är just judar som ligger bakom det ekonomiska eländet i Argentina. Flera judiska spekulanter, däribland hedgefond-investeraren och miljardären Paul Singer, investerade i Argentinas statsskuld för 14 år sedan i utbyte mot omfattande privatiseringsreformer i landet. Kort efter att investeringen gjordes gick landet i konkurs, men då andra fordringsägare gick med på en uppgörelse om att minska värdet på deras investeringar krävde Singer full återbetalning. Singer har inte skytt några medel för att få alla sina pengar utan har bland annat förmått Ghana att beslagta en argentinsk fregatt och hålla 326 besättningsmän som gisslan.

Förra året, efter en 11-årig rättsprocess, beslutade Högsta domstolen i USA att Argentina ska betala Singer 1,33 miljarder dollar. Kirchner har uttryckt oro över att de kreditorer som gick med på avtalet nu kommer att följa i Singers fotspår och kräva mer pengar. Kirchner har sagt att det är självklart att Argentina ska betala landets kreditorer men att hon inte tänker låta landet bli offer för utpressning från spekulanter och ”gamfonder”.

Källa:
Argentine president invokes Shylock in perceived anti-Semitic slur


  • Publicerad:
    2015-07-15 11:15