Dagens datum 2 februari: Denna dag tjänar som den svenska nationalikonen Jussi Björlings födelsedag.

Inför operachefen John Forsell vid Kungliga teatern i Stockholm hade en ung Jussi Björling fått provsjunga. Operachefen lät sig övertygas om att det var frågan om en unik begåvning. Tenoren Martin Öhman såg hos den unga Jussi Björling ”århundradets bästa svenska tenorröst”. Hösten 1928 vann Jussi Björling inträde på Kungliga Akademiens konservatorium och fick John Forsell som lärare.

Jussi Björlings barnhem var i Stora Tuna, som under den kända sångarens livstid var en egen kommun men som numera tillhör Borlänge kommun. Han levde i en musikalisk familj och fick sånglektioner av sin egen far David Björling som ung pojke. Fadern hade själv en sångkarriär bakom sig med studier på Metropolitan Opera School i New York. Tillsammans med bröderna Olle och Gösta uppträdde Jussi Björling fem år gammal i en kyrka i Örebro. Senare skulle även brodern Karl ansluta i en turnerande sångkvartett.

Jüssi Björlings livsgärning är inte bortglömd. I mitten syns Björlings byst utanför museet i Borlänge som är tillägnat honom.

Jussi Björlings livsgärning är inte bortglömd. I mitten syns Björlings byst utanför museet i Borlänge som är tillägnat honom.

I Stora Tunas församling är Jussi Björlings födelsedag skriven till den 2 februari 1911, vilket även han själv ska ha betraktat som sin födelsedag. I själva verket föddes Jussi Björling den 5 februari enligt noteringar från barnmorskan som arbetade på den numera rivna fastigheten på Magasingatan i Borlänge. Förklaringen till varför datumen förväxlades har inte blivit klargjort. Dock kan den 2 februari betraktas som det officiella födelsedatumet för den store svenske tenoren.

Parallellt med sina studier gjorde sig Jussi Björling mera känd för sin unika sångröst. Studierna på konservatoriet var framgångsrika. Björling kunde bevisa att han hade talang för rollminne vilket öppnade portarna mot kommande operaroller. I maj 1931 skrev Jussi Björling under sitt första permanenta operakontrakt. Under trettiotalet gjorde han internationellt genombrott med framträdanden över Europa och Nordamerika.

Hemma i Sverige är Jussi Björling en folkkär sångare som ger ton åt svenska folkvisor som ”Värmlandsvisan” (Ack Värmeland du sköna); ger färg åt nationalromantiska hymner som ”Sverige”, ”Land du välsignade” och ”Nämner du Sverige”; till att sjunga skojfriska låtar som ”Nu är jag pank och fågelfri”; eller det egna paradnumret ”Till havs”.

I Filmen ”Fram för framgång” deltar Jussi Björling som skådespelare och framför bland annat ”Land du välsignade” på Gröna Lund i Stockholm:

Rörliga bilder där Jussi Björling framträder fångades också av Sveriges television. Bland annat går det att se när Jussi Björling sjunger ”Till havs”:

Ett exempel på Jussi Björlings kritikerrosade internationella framträdanden är duetten i Georges Bizets opera ”Pärlfiskarna” tillsammans med den amerikanska barytonen Robert Merrill:

Gestaltningen av ”Una Furtiva Lagrima” från andra aktien i Gaetano Donizettis ”Kärleksdrycken” är en av många Jussi-klassiker:

Natten till den 9 september 1960 lämnade Jussi Björling hastigt jordelivet, 49 år gammal. Han dog av en hjärtattack när han var i sitt sommarhus på Siarö i Stockholms skärgård. Jussi Björling stod då på höjden av sina framgångar. Hans livsgärning skulle dock överleva honom ända till nutiden och så länge opera och sång kommer att fortsätta existera i världen.

Trots sina framgångar och sitt kändisskap sägs Jussi Björling ha behållit sin självdistans och ödmjukhet inför andra. Jussi Björling vilar vid Stora Tuna kyrka i Dalarna, samma ort där han levde sina första barnaår.

Artikeln publicerades ursprungligen 2014-02-02.


  • Publicerad:
    2018-02-02 00:00