ISRAEL. Israels förre premiärminister Ariel Sharon har idag avlidit, uppger israelisk radio. Sharon har legat i koma i sedan 2006 och avled idag, 85 år gammal, i vad som uppges ha varit organkollaps.

ariel sharon2

Ariel Sharon var Israels premiärminister från 2001 till 2006 och tvingades avgå till följd av en stroke som ledde till ett tillstånd av koma som han aldrig tog sig ur. Med tanke på Sharons historia är det anmärkningsvärt att han kunde bli ledare för ett land som västvärlden så intimt samarbetat med.

Som ung var Sharon med i den judiska paramilitära organisationen Haganah – senare ombildat till Israels reguljära armé, IDF – som utförde attacker i dåvarande Palestina. 1953 blev Sharon ledare för Enhet 101 som också det var en paramilitär organisation som senare kom att uppgå i armén. Som ledare för Enhet 101 hade Sharon ansvar för flera attacker mot civila palestinier. Redan samma år som Enhet 101 bildades utförde två massakrer på flyktinglägret El-Bureig, söder om Gaza, och i byn Qibya i Jordanien.

Sharon uppgick sedan i armén och var en framgångsrik befälhavare i Yom Kippur-kriget. Samma år, 1973, var han med och bildade partiet Likud där han senare skulle bli partiledare. Som politiker var han inblandad i att bygga judiska bosättningar på de områden som Israel ockuperat.

Under Israels invasion av Libanon 1982 kom Sharon sedan att vara inblandad i nya massmord, nu i rollen som försvarsminister och general. I flyktinglägren Sabra och Chatila i Beirut dödades från 762 upp till 5000 palestinska män, kvinnor och barn i en av 1900-talets största massakrer. Den statliga Kahankommissionen kom fram till att försvarsministern Ariel Sharon hade ”ett personligt ansvar” för massakern.

Massakern i Shatila som Sharon hade personligt ansvar för.

Massakern i Shatila som Sharon hade personligt ansvar för.

Ariel Sharon är inte den enda av Israels premiärministrar som haft en karriär bakom sig som massmördare men som under sin ämbetstid aldrig drabbats av vare sig FN-sanktioner eller militär intervention från USA. Förklaringen till detta har Sharon själv uppgett:

Varje gång vi gör någonting säger du att USA kommer göra si eller så. Låt mig klargöra detta för dig: Oroa dig inte för amerikanska påtryckningar mot Israel. Vi – det judiska folket – kontrollerar USA och amerikanerna vet det.

Massmördaren Sharon har under dagen hyllats av svenska medier som i de allra flesta fall undviker att nämna hans massakrer på civila och istället beskriver honom som en ”folkhjälte” eller som ”den ende israeliske politiker som kunnat mäta sig med landsfadern David Ben-Gurion”. De flesta medier uppger på sin höjd att Sharon varit ”kontroversiell”.

Källor:
Ariel Sharon har avlidit – blev 85 år gammal
Ariel Sharon har avlidit
Ex-Israeli PM Ariel Sharon dies at 85


  • Publicerad:
    2014-01-11 15:53