GEOPOLITIK. Globala intressen stödjer Azerbajdzjans attacker på det kristna Armenien som delar en pipeline med Iran. Men globalisternas primära mål är Iran, som bygger nya radarstationer för att upptäcka de moderna F-35 attackplanen som Förenade Arabemiraten tack vare ”fredsavtalen” med Israel får tillgång till.

Irans ”allsmäktiga” radarsystem. Foto: Globalsecurity.org.

I början på oktober bröts vapenvilan som rått sedan 1994 mellan det muslimska Azerbajdzjan och det kristna Armenien. Striden gäller formellt regionen Nagorno-Karabach, eller Artsakh som det heter bland armenier.

Karabach/Artsakh-konflikten är en del av en lång, existentiell kamp.

Eftersom Azerbajdzjan har samlat på sig en stor mängd petrodollar, har det köpt vapen för pengarna som de nu anfaller sina kristna grannar med.

Som Nordfront tidigare berättat, stödjer Turkiet och dess president Recep Tayyip Erdoğan Azerbajdzjan. Därmed har Azerbajdzjan det näst starkaste Natolandet i ryggen.

Turkiet har försett Azerbajdzjan med militära rådgivare och utrustning, inklusive drönare och stridsflygplan och islamistiska legosoldater som tidigare krigat mot Bashar al Assad och nu hyrts in från Syrien för att kämpa på Azerbajdzjans sida i konflikten.

Från armeniskt håll hörs oftast att de vill ha en förhandlingslösning eftersom det ligger i armeniernas eget intresse. Armenierna är ett sårbart folk rent faktiskt, och folkmordet på armenierna i Turkiet 1915-17 är fortfarande ett tungt trauma som folket måste hantera.

Men nu blir det värre.

Armeniens handelspartner Iran är måltavla för USA/Israel
I de fall de pågående striderna mellan Armenien och Azerbajdzjan alls diskuteras i systemmedier, nämner de sällan den för Turkiet, USA och Israel intressanta iransk-armeniska pipelinen.

Konflikterna mellan USA och Iran/Ryssland beträffande naturgas- och oljeresurser är redan ansträngda. Pipelinen i Armenien är inte undantagen från globalisternas intressen.

Men syftet med attackerna mot Armenien är troligen större än så: Nu har tre stater nästan samtidigt attackerats, utifrån eller ”inifrån”; stater som är lierade med Ryssland.

Det är förmodligen inte en slump att det just nu är oroligt i Vitryssland, Armenien och nu senast i Kirgizistan: I torsdags meddelade Kirgizistans president Sooronbaj Jeenbekov att han avgår efter tio dagar av oroligheter efter det att även Kirgizistans senaste val kritiserats i en nästan märkligt sammanträffande med vad som nyligen hänt i Vitryssland.

Jeenbekov motiverade sin avgång med följande ord:

— Jag klamrar mig inte fast vid makten. Jag vill inte i Kirgizistans historia vara en president som utgjuter blod och skjuter på sina egna medborgare.

TT skriver att Jeenbekov är den tredje presidenten i landet som får sluta efter folkliga uppror sedan 2005. Men frågan är alltså hur folkliga de är, och om och i så fall i vilken utsträckning stora geopolitiska spelare ligger bakom avlägsnandet av honom.

”Fördelen” med att skapa oro i Kirgizistan är att USA kan destabilisera en zon gränsande till Kina. Kirgizistan kan bli en perfekt språngbräda för Uighur-terrorister att tränga in i Kina, vilket inte diskuteras av TT.

Utöver detta har Israel och USA intressen i att destabilisera denna del av världen för att lättare komma åt Iran.

De nyligen undertecknade Abrahamfördragen mellan Israel, Förenade Arabermiraten (FAE) och Bahrain kan med fog kallas krigsfördrag istället för fredsfördrag. I fördragen ingår även avtal om att FAE ska få köpa de avancerade F-35 flygplanen från USA, något som Israel både kan förmedla men samtidigt opponerat sig mot, så till den grad att judar i USA:s kongress motionerar om att Israel ska få vetorätt att avgöra vilka länder i Mellanöstern USA ska få sälja vapen till.

Allsmäktigt varningssystem
Som ett led i att stärka sitt försvar har Iran köpt radarutrustning från Ryssland, modifierad av dem själva. Två nya radaranläggningar av typen Qadir (namnet betyder ”Allsmäktig”) har uppförts i den centrala Yadzprovinsen och i Kerman-området, drygt hundra mil söder om Teheran.

Qadir kan avläsa signaler från 1 100 kilometers håll och från en altitud på 300 kilometer. Den första radarn av denna typ introducerades 2011. Tidigare rapporter har gjort gällande att Iran skulle ha köpt liknande radarstationer från Ryssland av typen Rezonans-NE. Ryska rapporter har hävdat att dessa radaranläggningar har kunnat upptäcka när F-35 har flugit nära Iran.

Detta har gjort att några analytiker har gjort bedömningen att Irans förstärkning av sina radarsystem utgör förberedelser för iranska konfrontationer med attackerande F-35 flygplan från USA, Israel eller FAE, i och med att FAE nu ska få köpa F-35 av USA. Det finns därför spekulationer om att en motprestation för att få köpa planen, kan vara att de ska användas av FAE som proxy-attackplan för israeliska och amerikanska intressen, mot just Iran.

Även om bilden av de internationella spelarnas intressen i Armenien och Azerbajdzjan, oroligheterna i Vitryssland och Kirgizistan blir tydligare i konturerna, är det ännu svårt att säga hur de hänger ihop.

Till detta kommer Rysslands osäkra roll. En del Putinkritiker gör gällande att Rysslands president Vladimir Putin som formellt stöder Iran, antingen spelar ett dubbelspel eller försöker balansera Rysslands roll i förhållande till Israel.

Som i fallet med globalisternas krig mot Syrien har Ryssland varit Syrien behjälpligt med vissa viktiga stödaktioner, men aldrig med full kraft satt ner foten mot USA:s och Israels anfall. Det är långt ifrån säkert att Ryssland kommer att backa upp Iran hela vägen vid en akut militär kris.


  • Publicerad:
    2020-10-17 06:00