SCHWEIZ Ett schweiziskt reggaeband fick sin konsert inställd. Anledningen är att flera av bandmedlemmarna är vita men uppträtt med svarta attribut och spelat svart musik.

Reggaebandet Lauwarm skulle ha uppträtt i den schweiziska staden men har nu fått sin konsert inställd, skriver Die Welt. Anledningen är att två vita bandmedlemmar haft rastaflätor och dessutom färgglada kläder från Senegal och Gambia på sig. Och de spelar ju jamaicansk musik.

Men det är inte det enda. Förutom att den pågående konserten avbröts anklagas bandmedlemmarna nu också för rasism och ”kulturell appropriering”. Dessuom har arrangören gått ut och bett om ursäkt för det ”obehag” som publiken ska ha känt när de sett de vita musikerna:

”Vi vill be alla som mådde dåligt över konserten om ursäkt. Vi misslyckades med att hantera det tillräckligt i förväg och för att skydda dig”, skriver arrangören – kulturlokalen och restaurangen Brasserie Lorraine – på Facebook.

I augusti kommer det också bli en ”diskussionsrunda i ämnet kulturell appropriering”. Där ska kulturlokalen visa att ”rasism och andra former av diskriminering inte ska ha en millimeter utrymme”.

Enligt arrangörens Facebook-inlägg har dock ”många gäster reagerat” på att konserten ställdes in. Bandet, som hann avsluta en första del av konserten och fick lämna platsen under en paus på arrangörens inrådan, märkte heller inte av om någon i publiken ”mådde dåligt”. Det säger bandets sångare Dominik Plumettaz. Plumettaz säger också att han borde få spela svart musik då han har en mormor med rötter från Afrika.

— Jag har slavförfäder från Afrika”, säger han.