INRIKES För första gången på tre år kunde den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet inte ens stoltsera med fler utdömda fängelseår.

Tolv svenska myndigheter ingår sedan 2009 i ett synkroniserat samarbete inkluderande underrättelser och operativa insatser mot kriminella individer, nätverk och fenomen – i en tvärpolitisk storsatsning mot den organiserade brottsligheten:

  • Arbetsförmedlingen
  • Ekobrottsmyndigheten
  • Försäkringskassan
  • Kriminalvården
  • Kronofogdemyndigheten
  • Kustbevakningen
  • Migrationsverket
  • Polismyndigheten
  • Skatteverket
  • Säkerhetspolisen
  • Tullverket
  • Åklagarmyndigheten

De samverkande myndigheterna ska gemensamt bekämpa den organiserade brottsligheten genom brottsförebyggande åtgärder, administrativa åtgärder, exekutiva åtgärder, lagföring och återtagande av brottsvinster. Fokus ska ligga på bekämpning av allvarlig och samhällshotande organiserad brottslighet och mot organiserad brottslighet i lokalsamhället med särskilt fokus på ”utsatta områden”.

Årsrapporten för 2023 har nu presenterats, och under fjolåret tilldömdes i landets tingsrätter, som resultat av ovan nämnda myndighetssamarbete, 461 fängelseår – en betydande tillbakagång i jämförelse med föregående års 526. Förra året var det första sedan 2020 som utvecklingen med ständigt växande antal utdömda fängelseår bröts.

På samma gång har vidtagna åtgärder syftande till att ”störa” den kriminella miljöns ekonomi orsakat rekordsiffror för skatteintäkter, indragna bidrag och utmätta tillgångar. Myndigheterna kammade hem 241 miljoner kronor i skattehöjning – den högsta siffran på fyra år.

— Vi ser att ekobrott blir ett allt vanligare inslag i den grova organiserade brottsligheten. Till exempel ökar kunskapen och förmågan hos kriminella när det gäller avancerade brottsupplägg med företag som brottsverktyg, kommenterar Monica Rodrigo, generaldirektör vid Ekobrottsmyndigheten utvecklingen i ett pressmeddelande.

De strängaste straffen

De tre polisutredningar som i slutändan ledde till de tre längsta fängelsestraffen rörde misstankar om grovt narkotikabrott respektive synnerligen grovt narkotikabrott.

En lokal insats i region Syd syftande till att ”komma åt” en så kallad ”regional strategisk person” ledde till över 80 års utdömd fängelsetid.

I en riksomfattande insats med inriktning på en ”region-överskridande strategisk person” inleddes en rättsprocess ledande till att nästan 72 års fängelse dömdes ut.

En regional insats i region Stockholm gav 50 års utdömd fängelsetid.

Oförändrad storlek på oförändrat antal narkotikabeslag – färre vapenbeslag

615 kilo cannabis, 460 kilo amfetamin, 15 kilo kokain och drygt 90 000 narkotikaklassade tabletter konfiskerades. Denna beslags-nivå ligger nära den som hållits de tre senaste åren. När det kommer till vapenbeslag däremot, skvallrar rapporten om en klar tillbakagång. Antalet konfiskeranden av vapen, inklusive handgranater och granatvapen, låg 2018 – 2022 stadigt på 40-50. Under 2023 gjordes endast 20 beslag.