MEDIA. I måndags genomförde Publicistklubben en debatt om Nya Tider, Bokmässan och Vávra Suks ”debatt” med Henrik Arnstad.

— Jag tänker att i den här debatten som har varit så brottas jag själv med två roller. Jag säger inte att det är en seger för yttrandefriheten att Nya Tider fick vara där. Men jag tycker samtidigt att det är väldigt besvärligt hur många antirasister tar lätt på yttrandefriheten som problemkomplex. Det blir vanligare och vanligare att den vänster som jag själv i någon mån tillhör vill strypa yttrandefriheten och jag tycker att det är problematiskt, sa Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg.

Linderborg sa också att yttrandefriheten går ut på att även dem som inte är för demokrati får yttra sig.

Janne Josefsson, som deltog i debatten, menade också att det på SVT finns problem med politisk korrekt ”sektighet” där vissa ord inte får användas.

— Det finns en ängslighet… Det är identitetspolitik som ska in i både SVT och UR… Vi får listor med vilka ord vi får använda… Jag ska inte säga ”förort”, jag ska säga ”socioekonomiskt utsatt område” och det tänker jag aldrig göra, sa Josefsson bland annat.

Josefsson betonade också att ”det är viktigt att avskyvärda åsikter kan yttras” och sa avslutningsvis följande:

— Jag anser att det är antidemokratiska och totalitära strömningar inom journalistiken som är ett hot mot yttrandefriheten.


  • Publicerad:
    2016-10-12 12:40