Idag avslöjades att det populära programmet ”Ring P1” i Sveriges Radio bedriver åsiktsregistrering. I hemlighet har programmet kartlagt åsikter och politisk hemvist hos de som ringer in.

sr_996220c

Sedan sju år tillbaka har personer som ringt till Ring P1 registrerats i en så kallad telefondatabas. Syftet påstås ha varit att säkerställa att inte samma personer kommer med i programmet hela tiden. Fram till nyligen registrerades enbart telefonnummer, namn och vilka ämnen personen vill debattera, men i höstas kom nya direktiv från programledningen där även uppgifter som åsikter och politisk hemvist skulle sparas.

Innehållet i databasen har varit tillgängligt för alla SR:s medarbetare, men även för studenter och tillfällig personal som suttit vid telefonslussarna. Uppgifterna ska inte ens ha skyddats av ett lösenord, enligt DN:s källa.

Telefondatabasen har kritiserats internt och en del av Ring P1:s redaktioner har valt att frångå direktiven. Man har dock i stort sett fortsatt blunda för att programmet bedriver åsiktsregistrering. Idag vill få kännas vid att Ring P1 sysslat med registrering utan alla verkar ha varit helt ovetandes om vad som försiggått.

En person som dock vet hur allting ligger till är Erica Hedin, projektledare och ansvarig för Ring P1, som skrivit det interna dokumentet. Redan från början var hon tydlig med att databasen måste hållas hemlig för andra och i dokumentet framgår: ”Det är inget system vi i detalj redogör för eller diskuterar med utomstående”.

I dokumentet skriver Erica Hedin att det är orimligt att bli upprörd över att programmet sparar känsliga uppgifter om de som ringer in:

”Vare sig den som ringer vår sluss för att komma med i programmet, eller den som lyssnar på programmet, kan på rimliga grunder bli upprörd över att vi i vårt redaktionella arbete samlar in också personliga och känsliga uppgifter om människor.”

Under dagen har DN intervjuat Erica Hedin, som inte verkar direkt ångerfull. Iställer raljerar hon över upprörda människor:

Du påstår att det är känsliga uppgifter och så, och du frågar om folk kan bli upprörda. Människor kan bli upprörda över mycket, vi har upprörda människor i ”Ring P 1” varje dag. Och en del blir väldigt upprörda över saker som någon annan tycker är ointressant, det lever vi med varje dag.”

Relaterat: Lyssnarnas åsikter sparas i hemlig databas


  • Publicerad:
    2012-12-21 22:04