UTRIKES. Visselblåsaren Julian Assange anklagar Donald Trump för att låta sig styras av Israel efter att han i praktiken slopat kärnenergiavtalet med Iran.

Visselblåsaren och Wikileaks-grundaren Julian Assange sällar sig till den långa rad av människor som kritiserat USA:s president Donald Trump efter att denne i praktiken rivit upp kärnenergiavtalet med Iran.

”Israel har koloniserat Trumps utrikespolitik till och med mer än Obamas” skriver han bland annat.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu är nämligen en av ytterst få ledare världen över som givit Trump beröm för dennes agerande angående Iran-avtalet.

Trumps besked att inte försäkra inför kongressen att Iran följer kärnenergiavtalet har fått kritik även från bland annat EU, Ryssland och Kina. Till och med inom Trumps egna administration ska tunga namn som utrikesminister Rex Tillerson och försvarsminister James Mattis ha varit för att behålla avtalet.

Avtalet mellan Iran å ena sidan och Kina, Frankrike, Ryssland, Storbritannien, USA, EU och Tyskland å den andra går ut på att FN-organet IAEA kontrollerar att Iran inte skaffar sig kärnvapen samtidigt som omvärldens kärnkraftsrelaterade sanktioner mot Iran lyfts. IAEA har hela tiden alltsedan avtalet ingicks år 2015 försäkrat omvärlden om att Iran håller sin del av överenskommelserna. Trots detta skickar alltså Trump över bollen till kongressen som får 60 dagar på sig att bestämma om sanktionerna ska återinföras mot Iran, om inte så slopas avtalet. Eftersom att Iran och övriga signatorer har meddelat att de inte kommer acceptera ensidiga förändringar i avtalet ser det ut som att Trump kommer behöva dra sig ur det för att inte tappa den neokonservativa masken.

Källa:
Trump’s art of the deal? Backslide and alienate all stakeholders


  • Publicerad:
    2017-10-15 21:30