Dagens datum 14 november: Denna dag föddes barnboksförfattaren Astrid Lindgren – hyllad under sin livstid, men ogillad av etablissemanget efter sin död.

Astrid Lindgren med Ida och Emil.

Astrid Lindgren med Ida och Emil.

Astrid Lindgren föddes den 14 november 1907 i Vimmerby som Ericsson. Hon var tidigt duktig på att skriva och fick som 13-åring en uppsats publicerad i Vimmerby tidning, där hon senare börjar arbeta som volontär i två år.

Som 18-åring flyttar hon till Stockholm där hon utbildar sig stenograf och maskinskriverska, och hon får anställning som sekreterare på Kungliga Automobilklubben där hon även träffar sin blivande man, kontorschefen Sture Lindgren.

Pippi Långstrump på tyskt frimärke.

Pippi Långstrump på tyskt frimärke.

Hennes första bok, Pippi Långstrump, kommer ut 1945 och blir en stor framgång världen över.

Hon blir barnboksredaktör på förlaget Rabén & Sjögren och snart därefter även ansvarig för barnboksutgivningen. Hon kombinerar sitt eget skrivande med sin roll som utgivare fram till sin pension 1970.

1976 är hon med och sätter igång en debatt om skattepolitiken, vilken medverkar till att socialdemokratin förlorar makten som partiet haft i 40 år. Hon tar även aktiv ställning till nej-sidan i folkomröstningen om kärnkraft och engagerar sig i en kampanj mot oetisk djurhållning, vilket senare leder till ny djurskyddslag.

Efter att ha drabbats av stroke vid 91-års ålder drar hon sig tillbaka från offentliga sammanhang och avlider 28 januari 2002, 94år gammal.

Lindgren har fått ett flertal utmärkelser uppkallade efter sig:

  • Astrid Lindgren-priset – instiftat 1967 av Rabén & Sjögren.
  • Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, instiftat 2002 av Sveriges regering. Prissumman är på 5 miljoner kronor, vilket är världens största litteraturpris efter Nobelpriset i litteratur.
  • Samfundet De Nios Astrid Lindgren-pris instiftat 1997 och prissumman är på 125 000 kronor.
  • Emil-priset instiftat 1995 av Smålands akademi.
  • Astrid Lindgren-gästprofessuren vid Linnéuniversitetet i Växjö/Kalmar.
  • Riksbanken meddelade 2011 att Lindgren ersätter Selma Lagerlöf på 20-kr sedeln, som kommer börjas ges ut 2015.

Astrid Lindgren gav ut 40 böcker där ett flertal har getts ut som film. När hon 1950 tilldelades Nils Holgersson-plaketten till Selma Lagerför minne, började hennes böcker, som har översatts till 95 språk, att sälja i miljonupplagor.

Hennes kändaste verk är Kalle Blomkvist, Mio, min Mio, Karlsson på taket, Madicken, Emil i Lönneberga, Barnen på Saltkråkan, Bröderna Lejonhjärta och Ronja Rövardotter.

Rasmus på luffen.

Rasmus på luffen.

Än idag är hennes böcker en av de mest lånade på svenska bibliotek och beräknas ha sålt 150 miljoner exemplar.

Emil med sin "bysse".

Emil med sin ”bysse”.

”Debatten” kring Astrid Lindgrens sagovärld har uppstått på senare år och handlar om att Astrid Lindgren använt sig av ord och begrepp som idag mer eller mindre förbjudits i det offentliga rummet och som dessutom kan vara straffbara om de uttrycks av personer med ”fel” åsikter.

2013 inledde flera stora tyska bokförlag en kampanj för att censurera politisk inkorrekta inslag i barnböcker. I den tyska versionen av Pippi i Söderhavet byttes ordet ”neger” ut av förlaget flera år innan kampanjen drog igång. Pippi, som i boken är negerprinsessa, hade bytts ut mot söderhavsprinsessa.

Från "Pippi går till sjöss" (1971).

Från ”Pippi går till sjöss” (1971).

Den tyske historikern Wolfgang Benz har slagit fast att Astrid Lindgren var rasist, detta på grund av att Pippis pappa, som är vit, automatisk blir kung i söderhavet. Det visar även, enligt Benz, att Astrid Lindgrens böcker genomsyrades av både kolonial rasism och vit makt-idéer.

I Sverige har även Lindgrens böcker fått kritik för att vara rasistiska, efter påtryckningar gav förlaget Rabén och Sjögren ut en ny version av Pippi Söderhavet, utan att nämna ordet neger.

I den senaste DVD-utgåvan av ”Här kommer Pippi Långstrump” som sändes i SVT första gången 1969, har SVT beslutat att förutom förbättring av ljud och bild också klippa bort scener klippas där man leker kines och ändra negerkung till kung av söderhavet.

SVT motiverar censuren på följande sätt:
”– Vi ser att målgruppen är barnpubliken och vi tror att det kan upplevas sårande eller nedsättande för barn som ser och hör det här” enligt Paulette Rosas Hott, försäljningschef för program och licensiering på SVT.

Saltkråkan AB som äger rättigheterna till materialet, har även godkänt SVT:s omklippningar. När Saltkråkans VD Nils Nyman fick frågan om vad folk som motsätter sig censureringen ska göra, så svarade han med att ”man får leva med att saker förändras”.

Butiken på Astrid Lindgrens värld, fick tidigare i år dra in en gardin med ett motiv ur boken, då den föreställer negrer som fläckat Pippi med palmblad, vilket enligt kritiken är slaveri.

n-10624656_10152530177107284_3893863734433662129_n

Astrid Lindgren lär dock själv inte ha betraktat sig som ”rasist” eller haft för avsikt att kränka de politiskt korrekta.

Artikeln publicerades ursprungligen 2014-11-14.


  • Publicerad:
    2017-11-14 00:39