INRIKES. Attendo Westsura herrgård i Surahammar har som första asylboende i landet försetts med en HBTQ-certifiering, något som föranlett kritik av vissa av de bosatta.

Westsura herrgård, hbtq-certifierat asylboende

Westsura herrgård, hbtq-certifierat asylboende

Efter närmare ett års ”utbildning” om HBTQ-personer tilldelades asylboendet Attendo Westsura herrgård i västmanländska Surahammar ett HBTQ-certifikat. Det är första gången ett asylboende tilldelats detta och boendet hoppas nu på att bli attraktivt för HBTQ-personer som söker asyl.

Utmärkelsen uppskattas dock inte av alla asylsökande som bor på boendet. Jeanette Peretic, verksamhetschef på boendet, säger att ”allt från livliga diskussioner till nonchalanta påståenden och någon handgriplighet” ska ha skett bland folk på boendet.

Asylanter i Sverige kommer i huvudsak från Mellanöstern och Afrika, där homosexualitet i vissa länder ses ned på och är straffbart med döden. Detta tycks boendet strunta i då man valt att beställa nya regnbågsflaggor att hissa.

— Vid ett tillfälle har vi fått vår flagga förstörd, vilket vi räknade med skulle hända. Jag har beställt flera regnbågsflaggor som ska hissas på boendet, sade Peretic som uppenbarligen inte bryr sig om att personer på boendet blir illa berörda av flagghissningen.

Källa:
HBTQ-certifiering väcker reaktioner bland asylboende


  • Publicerad:
    2015-06-24 23:35