MASSINVANDRING. Ett asylboende vid Stornäset på Alnö kommer att öppnas för 100 asylsökande. Boendet gör så att två företagare slängs ut.

För Svante Jansson, som har drivit Stornäsets pensionat och vandrarhem i fem år med sin fru, kommer beskedet som en chock. Han fick genom sin mamma som hört på radion om att ett asylboende ska öppnas vid Stornäset.

— Min mamma ringde och sa att hon hade hört på radion att det skulle bli ett asylboende här. Nu har vi blivit utslängda av vår fastighetsägare, säger Jansson.

Svante Jansson och hans fru har nu ingen aning om vad de ska göra och känner sig oroade över hur framtiden kommer att se ut.

— Vi har redan klart med bokningar för hela nästa år. Jag behöver hjälp att ta reda på vad som egentligen gäller. I min värld kan man inte göra så här.

Ett annat företag som drabbas av asylboendets öppnande är företaget Mitt skafferi, som bland annat producerar saft, glögg, must och marmelad. För dessa ska beskedet också ha kommit som en chock.

Orsaken till att det blivit så ska vara för att Migrationsverket i ett tilldelningsbeslut har godkänt nio nya asylboenden med drygt 1 200 platser runt om i Västernorrland.

— Det har hittills i år kommit över 60 000 asylsökande till Sverige. Vi har ansvaret att ordna boende till dessa. Detta sker utifrån den lagstiftning som finns och det uppdrag vi fått från regering och riksdag, men vi är självklart medvetna om att situationen för vissa kommuner upplevs som ansträngd. Vi går ut med information och försöker utifrån förutsättningarna göra det bästa av möjliga av läget, säger Pierre Karatzian, presskommunikatör på Migrationsverket.

Boendet ska först besiktigas innan ett avtal skrivs på. Därefter kommer boendet att ta emot 100 asylsökanden, förutsatt att besiktningen blir godkänd.

Källa:
Asylboende kan öppna på Alnö


  • Publicerad:
    2014-10-12 23:00