VÄLLINGBY. Två asylsökande är anhållna efter bombattack mot en butikslokal i ett flerfamiljshus i Stockholmsförorten Vällingby under natten till torsdag.

Vid 02-tiden natten mot torsdag detonerade en bomb i Stockholmsförorten Vällingby som kort därefter utvecklades till en brand. Branden var så kraftig att de boende i fastigheten tvingades fly från sina hem.

Två män från arabvärlden, födda 1994 respektive 1988, greps under natten efter att två vittnen sett personer springa från platsen. Personerna sitter nu anhållna misstänka för bombattacken som rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse. Båda invandrarna sökte uppehållstillstånd i Sverige under september 2015.

Ett tiotal personer skadades i samband med händelsen och flera av dem har fått föras till sjukhus för bland annat rök- och brännskador samt ett benbrott.

Det är i dagsläget oklart vilket motiv de båda asylsökarna haft. På forumet Flashback spekuleras det i gängrelaterad brottslighet och påpekas att den drabbade kiosken funnits med i en förundersökning gällande kreditkortsförfalskning. Det skrivs även att kiosken varit nedlagd en tid och en användare har uppmärksammat att det knappt är någon åverkan på fasaden utanför kiosken:

Ingen åverkan på fasaden, kan det vara så att man mekade med en bomb inne i kiosken som gick tok? Eller hade man nycklar så att man lugnt kunde lägga in bomben å allt är ett försäkringsbedrägeri?

Källa:
Irakisk medborgare bakom nattens bombdåd i Stockholm – Tiotal skadade


  • Publicerad:
    2016-01-07 23:30