BIDENS AMERIKA. Douglass Mackey åtalas efter att en valtrollning på nätet år 2016.

Åtal har nu väckts mot Douglass Mackey från Florida, även känd som ”Ricky Vaughn” på Twitter, på grund av en trollningskampanj man genomförde inför 2016 års presidentval. Enligt åtalet har man ”konspirerat för att skada, förtrycka, hota eller intimidera” människor för att hindra dessa från att rösta.

Det man i själva verket har gjort är att ha spridit memer på internet, något som även det beskrivs i åtalet:

Specifikt, mellan september och november 2016, har Mackey tillsammans med sina medkonspirerande formulerat, skapat och spridit information på sociala medier som hävdat, bland annat, att sympatisörer till en presidentkandidat från ett av de två stora partierna kan och borde rösta på kandidaten genom att posta en specifik hashtag på Twitter eller Facebook, eller genom att skicka ett sms med kandidatens förnamn till ett specifikt telefonnummer.

Genom att ”rösta” med en hashtag på sociala medier har man inte röstat på riktigt, och därmed har man berövats rätten att rösta enligt åtalet.

I den aktuella lagtexten, 18 U.S. Code § 241, kan man läsa följande:

Om två eller fler personer konspirerar för att skada, förtrycka, hota eller intimidera någon person i någon delstat, territorium, samvälde, besittning eller distrikt i den fria utövningen eller åtnjutandet av någon rättighet eller privilegium garanterad av konstitutionen eller amerikansk lag, eller på grund av att denne har utövat något av detta, ska de bötfällas under denna lag eller fängslas i tio år, eller båda.

I lagen finns även straffskärpningar om det hela genomförs genom kidnappning, mord, eller sexuella övergrepp.

Exakt hur ovanstående lagtext kan appliceras på fallet är oklart, och åtalet är unikt. Om Mackey fälls riskerar han alltså upp till tio år i fängelse.

Det hela berörs av Tucker Carlson på Fox i klippet nedan:


  • Publicerad:
    2021-01-28 21:35