INRIKES Kammaråklagare Henrik Olin har väckt åtal mot Theodor Engström efter mordet på en psykiatriker under Almedalsveckan i Visby. Engström åtalas för terroristbrott men också för förberedelse till terroristbrott, då åklagaren hävdar att han hade planer på att mörda Annie Lööf.

Det var under årets upplaga av Almedalsveckan som psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren knivmördades under dramatiska former vid Donners Plats i centrala Visby. Polisen grep snabbt en man som media i omgångar har försökt att koppla till Nordiska motståndsrörelsen.

Den misstänkte heter Theodor Engström och åtalas nu för terroristbrott genom mordet av Wieselgren men även förberedelse till terroristbrott då kammaråklagare Henrik Olin från Riksenheten för säkerhetsmål hävdar att Engström hade planer på att mörda Centerpartiets partiledare Annie Lööf.

Under en pressträff på tisdagen säger Olin att Engström ”underkastar sig ansvar för de åtalade brotten”, med andra ord att han erkänner att han dödat Wieselgren och att han planerade att döda Annie Lööf.

Enligt Olin har andra potentiella måltavlor förekommit i utredningen, men det är inget man har valt att gå vidare med.

— Det är personer som den åtalade har intresserat sig för. Det är i huvudsak journalister och politiker, men även andra personkategorier. Den åtalade har under utredningen nämnt flera namn. Men för att det ska vara fråga om ett straffrättsligt ansvar för i det här fallet förberedelse till terroristbrott krävs det lite olika beståndsdelar, säger Henrik Olin.

— Det vi ser beträffande det brottsoffret jag valt att gå till åtal för [Annie Lööf. reds. anm.] är att den personen omnämns absolut mest i det material vi undersökt i utredningen – men kanske viktigare är att beträffande henne kan jag visa att den åtalade personen har vidtagit en rad olika förberedelsegärningar. Han har rekognoscerat på plats under Almedalen, tagit in program som hon skulle vara med på och besökt platser vid upprepade tillfällen som hon också skulle besöka, fortsätter Olin.

Enligt Olin har digital bevisning varit avgörande när det gäller åtalet om förberedelse till terrorbrott. I Engströms dator ska man ha hittat vad Olin beskriver som planering och kartläggning av potentiella offer.

— Men även i digitalt material så finns det en tydlig mappstruktur. Han har mappar som heter ”måltavlor” och ”landsförrädare” och liknande, säger Olin.

Ingen annan inblandad i de misstänkta brotten

Media har sedan dådet frekvent försökt att koppla dådet till Nordiska motståndsrörelsen, då den åtalade ska ha deltagit vid någon av organisationens demonstrationer för flera år sedan samt skrivit ett par insändare på Nordfront när tidningen fortfarande var Motståndsrörelsens hemsida. Polis och åklagare har dock varit tydliga med att man inte hittat några sådana kopplingar, även om man letat.

— Ingenting i utredningen tyder på att andra personer varit inblandade än den åtalade, säger Henrik Olin under dagens pressträff.

— Ganska tidigt tog säkerhetspolisen över utredningsansvaret, men trots det har det varit ett omfattande samarbete med polisen på Gotland. Det har resulterat i över 100 förhör, ett förundersökningsprotokoll på runt 1500 sidor och tekniska utredningar, beslagtagna telefoner och datorer och fysiska anteckningsböcker, berättar han vidare.

Enligt Henrik Olin åtalas Engström för terroristbrott eftersom brotten begicks under politikerveckan i Almedalen. Åklagaren menar att motivet stämmer väl in med kriterier för ett terroristbrott om att vilja ”injaga allvarlig fruktan hos befolkningen”.

Enligt Rättsmedicinalverkets undersökning led Engström av en allvarlig psykisk störning under tiden för de brott han nu åtalas för. Det har också framkommit att han var narkotikapåverkad under sitt besök i Visby.

— Även en person som är allvarligt psykiskt sjuk kan ha ett uppsåt, säger åklagaren på pressträffen.