Atlantstörens tillvaro i Sverige utvärderas efter 100 års frånvaro
DJUR & NATUR • I somras gjordes ett försök att återintroducera den utdöda atlantstören i svenska vatten. Varje fisk har en sändare och en av de utsläppta fiskarna hittade man utomlands.
Sommaren 2024 skedde ett stort steg i bevarandearbetet atlantstören när 95 störar släpptes ut i Göta älv som en del av projektet ”Störens återkomst”. Arten har varit utdöd i Sverige i över ett sekel, men nu genomförs ett storskaligt försök att återinföra denna uråldriga och ikoniska fiskart. Släppet är en del av forskarnas ansträngningar att återupprätta en stabil atlantstörpopulation i de svenska vattnen.
Fiskarna har försetts med akustisk telemetri, vilket innebär att varje stör bär en sändare som skickar ut unika ljudsignaler. Dessa signaler kan plockas upp av mottagare utplacerade längs Göta älv och Nordre älv, vilket gör det möjligt för forskarna att följa fiskarnas rörelsemönster i detalj. Utöver de stationära mottagarna har forskarna också manuellt lokaliserat 22 av fiskarna från båt.
— Vi har hittat 16 fiskar mellan Lilla Edet och Kungälv, två mellan Kungälv och Nordre älv och ytterligare två mellan Kungälv och Göteborg, varav en alldeles utanför Göteborgsoperan, säger Johan Höjesjö, en av forskarna som leder projektet.
Vissa fiskar emigrerat
Ett av de mest imponerande fynden gjordes den 28 augusti, då en atlantstör fångades i Langesund, Norge, efter att ha simmat en dryg månad och täckt en anmärkningsvärd sträcka från Göta älv till de norska farvattnen.
Projektet befinner sig fortfarande i sin tidiga fas, men framtida planer inkluderar en betydande uppskalning av återinförandet av atlantstör i svenska vattendrag. Den data som samlas in från den första gruppen störar kommer att ge viktiga insikter i hur de kommande utsättningarna bör genomföras. Bland annat undersöker forskarna om fiskarna borde släppas ut när de är yngre eller äldre, och hur deras närvaro påverkar ekosystemet.
Nästa steg i projektet är att bygga en uppfödningsanläggning i Sverige, med ambitionen att släppa ut omkring 1 000 störar om året i älven. Hittills har alla fiskar hämtats från Tyskland, men en lokal anläggning skulle säkerställa en kontinuerlig tillförsel.
Höjesjö påpekar att det tar omkring 50 år att etablera en stabil population av atlantstör och understryker att detta är ett långsiktigt och krävande arbete som kräver tålamod och uthållighet.