MINNESDAG. Det har gått två år sedan sionisten Anders Behring Breiviks dödsskjutningar på ön Utöya. Nu vill Arbeiderpartiets ungdomsförbund (AUF) i Norge göra dagen till en internationell dag dedikerad till motstånd mot rasism och högerextremism.

Ledaren för AUF i Norge, Eskil Pedersen, vill nu att den 22 juli blir en internationell dag mot främlingsfientlighet och högerextremism. Pedersen menar att de norska politikerna inte har tagit tillräckligt allvarligt på det ”ideologiska landskap” som uppges ha inspirerat Brevik till terrordådet på Utöya och i Oslo.

”Terrordådet var ett angrepp på ett politiskt parti och orsaken till angreppet var motstånd mot vår politik som handlar om mångfald och en mångkulturell gemenskap”, säger Pedersen och menar att motstånd mot mångkulturen måste bekämpas hårdare. Även Rune Gerhardsen, som är politiker i arbetarpartiet AP och ordföranden i stiftelsen Hvite busser, är besviken på den norska regeringens arbete sedan terrordådet. Han anser att man inte gjort tillräckligt för att öka medvetenheten bland skolungdomar. ”Jag har fått mycket verbalt stöd, men jag är besviken över att politikerna i riksdagen och stortinget inte har följt upp med ekonomiska resurser”, säger han i en intervju.

Stiftelsen Hvite busser, som Gerhardsen är engagerad i, har under 20 års tid anordnat resor till tyska Sachsenhausen och Auschwitz där man lärt ut den påstådda ”Förintelsen”. Han har sedan den 22 juli försökt att anpassa turerna för att binda samman Breiviks terrordåd med historieförfalskningen från andra världskriget.

Källa:
AUF vill se motstånd mot rasism


  • Publicerad:
    2013-07-23 13:30