AUSTRALIEN. Hundratals skogsbränder härjar just nu Australien. Trots massiva insatser tycks bränderna också öka och hittills har en halv miljard djur dött i lågorna.


Bilder från Australien som visar brandinfernot och hur hundratals kängurur försöker fly elden.

Just nu pågår flera hundra skogsbränder i Australien. I delstaterna New South Wales, Victoria, Sydaustralien och Tasmanien. brinner det okontrollerat. New South Wales transportminister Andrew Constance har tidigare jämfört brändernas ödeläggelse med en atombomb.

— Jag ska vara ärlig mot er, det här är inte en skogsbrand, det är en atombomb. Det är obeskrivligt vilket helvete den skapat och förstörelse den orsakat, sa Constance till ABC Radio Sydney.

Flera samhällen och städer hotas nu av undergång i flammorna, 28 människor har dött och fem miljoner hektar har brunnit upp.

De som drabbas hårdast av bränderna är dock djuren och enligt officiella uppskattningar har minst en halv miljard djur omkommit i flammorna.

Bara i delstaten New South Wales tror man att en tredjedel av koalabeståendet har dött, vilket motsvarar 8 000 koalabjörnar.

— Men vi kommer att veta mer exakt när bräderna lugnat sig, säger miljöministern Sussan Ley till ABC Radios program AM.

Att koalabjörnarna drabbats särskilt hårt är för att de är relativt långsamma och inte hinner undan de aggressiva bränderna.

Källor:
En halv miljard djur dödade i skogsbränderna
”Inte en skogsbrand – är en atombomb”


  • Publicerad:
    2020-01-06 16:30