POLITIK. Kristdemokraternas sionistiske partiledare har jobbat hårt för att göra partiet vänligt inställt till Nato. Nu svänger även Centerpartiet i frågan.

Annie Lööf har mycket att fundera på.

”Tänker jag rätt nu?”

Fler och fler partier svänger i frågan om ett svenskt medlemskap i Nato. Nu visar det sig att även Centerpartiet kan komma att ändra inställning.

”Vi befarar att en falsk alliansfrihet riskerar att bli en säkerhetsrisk snarare än en trygghet”, skriver partiledaren Annie Lööf, den utrikespolitiske talespersonen Kerstin Lundberg och den försvarspolitiske talesperson Daniel Bäckström i en debattartikel.

Partiet var dock tidigare i år kritiska till en allians och man ville då utreda för och nackdelar med ett medlemskap i den militära unionen. En av de stora anledningarna till partiets svängning ska vara en oroligare omvärld.

— Det har varit en bred diskussion som förts och nu lämnar partistyrelsen ett förslag till stämman. Även många motioner till stämman föreslår medlemskap. Och under det senaste året har det hänt så mycket i omvärlden. Dessutom finns i dag en annan syn på neutraliteten, säger Bäckström.

Man vill dock att ett antal restriktioner ska gälla i ett framtida medlemskap, bland annat att Norden ska förklaras som en kärnvapenfri zon och att utländska trupper inte får vara stationär på svensk mark.

— Vi tycker att det finns skäl att stärka den nordiska rösten, att ena Norden säkerhetspolitiskt, vi tycker att det är viktigt att lyfta Norden som kärnvapenfri zon. Förutsättningen för att komma vidare är ju att vi alla har en likartad säkerhetspolitisk bedömning, säger Kerstin Lundgren.

Källa:
Centerledningen svänger om Nato


  • Publicerad:
    2015-09-01 19:10