SVERIGE. Efter att riksdagens andre vice talman, Sverigedemokraten Björn Söder, i en intervju uttryckt att han inte anser att samer eller judar är svenskar kräver nu flera politiker hans avgång.

I lördags publicerades en intervju med Björn Söder i Dagens Nyheter. I intervjun uttryckte Söder att samer och judar förvisso kan vara svenska medborgare men att de inte kan anses vara svenskar om de inte först har assimilerats.

— Jag tror att de flesta med judiskt ursprung som blivit svenskar lämnar sin judiska identitet. Men gör de inte det behöver inte det vara ett problem. Man måste skilja på medborgarskap och nationstillhörighet. De kan fortfarande vara svenska medborgare och leva i Sverige. Samer och judar har levt i Sverige under lång tid, sa Söder till DN.

Detta uttalande har mött stark kritik från övriga politiker i riksdagen. När Söder igår satt som talman i riksdagen vägrade den svenskfientliga Vänsterpartisten Rossana Dinamarca att tilltala Söder ”herr talman”, vilket är brukligt. När Söder då påpekade detta svarade Dinamarca:

— Du är inte min talman.

Även Folkpartisten Roger Haddad och Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt har riktat skarp kritik mot Söder och krävt att han avgår från sin post som andre vice talman. Söder kan dock inte tvingas att avgå från sin post innan nästa val har genomförts.

Källa:
Attacken: ”Du är inte min talman”


  • Publicerad:
    2014-12-16 03:50