JUDISK MAKT. Ett brev signerat av över 100 judiska advokater stoppar Texas rättvisa till förmån för en grovt kriminell jude.

Den dödsdömde juden Randy Halprin har många vänner. Foto: Friends of Randy Halprin.

På julafton år 2000 mördades en amerikansk polis, Aubrey Wright Hawkins, när han skulle avbryta ett pågående rån som utfördes av ett gäng kallat Texas Seven, som kallades så på grund av att de den 13 december samma år hade rymt från ett fängelse tillsammans.

Efter mordet på polisen släpade de hans lik efter bilen de färdades i.

En av brottslingarna begick självmord innan han kunde gripas, men övriga sex greps.

Staten Texas tillämpar dödsstraff och fyra av mördarna i Texas Seven har avrättats.

Den vite Patrick Henry Murphy Jr. ska avrättas den 13 november i år. Han är den siste på listan att avrättas.

Juden Randy Halprin, som ursprungligen dömdes för att grovt ha misshandlat ett 16 månaders barn genom att bryta barnets armar, ben, spräcka skallen och slå barnets ansikte tills ett öga blev blodfyllt, skulle ha avrättats för polismordet den 10 oktober.

Judar överklagar
Den 4 oktober meddelade överklagnadedomstolen i Texas att man stoppade den förestående avrättningen av juden. Flera judiska organisationer har skrivit ett så kallat amicus brief – en sorts appell till domstolen och krävt att avrättningen stoppas.

Brevet har signerats av över 100 judiska advokater i Texas.

Därutöver har bland annat 14 rabbiner från Texas och Florida undertecknat ett eget brev som skickats till överåklagaren.

Skälet är att domaren Vickers ’Vic’ Cunningham påstås ha använt rasistiskt och nedsättande språkbruk om judar och judarnas religion.

Cunningham påstås ha sagt ”jävla jude” och ”förbannade nollor” om judar – jiddischordet för judenollor som används i engelskan är kike och kommer sig av att judiska analfabeter som immigrerade till Amerika signerade dokument med en cirkel, vilket bland analfabeter på våra breddgrader motsvarades av att signera med ett kryss. Men ett kryss anses vara för likt det hatade kristna korset och användes därför i regel inte av judar.

Till saken hör att Cunningham påstås ha sagt dessa saker i privata sammanhang, inte i tjänsten.

De judiska intresseorganisationerna har tagit fasta på påståendena om domarens privata samtal som grund för att stoppa avrättningen av sin rasfrände.

Antisemiter dömer orättvist, men inte prosemiter
Chefen för aktivistgruppen Dödsstraffinformation (Death Penalty Information Center), Robert Dunham, säger att en opartisk domare har undersökt fallet och kommit fram till slutsatsen att Cunningham är en hätsk antisemit, och att detta utgör en grund för att Halprin ska få en ny och ”mer rättvis” rättegång.

Cunningham förlorade sin stol i Texas avdelning för Republikanerna efter att han inrättat en fond som ska ge utdelningar till hans barn om de skulle välja att gifta sig med kristna vita personer av motsatt kön.

Detta ligger honom också till last i ärendet om Randy Halprin, trots att välbärgade judiska familjer inte sällan inrättar liknande belöningssystem åt sina släktingar när de inte rasblandar sig eller på andra olämpliga sätt interagerar med icke-judar.

Man har också letat upp före detta arbetskollegor till Cunningham som hävdar att han faktiskt är rasist och upprepade gånger har fällt nedsättande kommentarer om bland andra judar och svarta människor.

Halprins advokater har i mer än femton år försökt få dödsdomen upphävd. Högen med avslag har växt. Därför angriper de nu Halprins fall med andra metoder.

Om Halprin ska få samma straff som icke-judarna i Texas Seven eller om han kommer att få ett mildare straff återstår att se.

Stödorganisationen Friends of Randy Halprin mottog beskedet om den nya vändningen med glädje och tackar alla som höjt sina röster för sin älskade rasfrände. De hoppas att Randys fall ska sprida ljus över andra fall där rasism, antisemitism och trångsynthet har varit de avgörande faktorerna vid fastställandet av någons öde, skriver de på sin kampanjsida.

Aktivistgruppens motto är hämtat från den judiske författaren Kat Lehmann:

Vi väljer att se en person i ögonblicket, inte som den resa de har färdats för att komma hit.

Källor:
Texas Stays Execution of Jewish Man After Judge Is Accused of Anti-Semitism
Jewish Death Row Inmate Bids for New Trial Because Judge Allegedly Called Him a ‘Godd*** K*ke’
Death row inmate who is a member of ’Texas Seven’ has execution postponed after claims his trial judge was anti-Semitic and called him a ’f****** Jew’
Dear Attorney General Paxton and District Attorney Creuzot, (Google Drive-dokument)
Statement from The Friends of Randy Halprin, 5TH October 2019


  • Publicerad:
    2019-10-17 15:00