HYCKLERI. Hyresgästföreningen ska ta tillvara på hyresgästers intressen. Men enligt en granskning av GT Expressen bor ingen av de som leder organisationen själv i hyresrätt, utan i flotta villor.

Hyresgästföreningen sägs vara en folkrörelse för hyresgäster, ungefär som en fackförening för alla som hyr bostad. Men nu visar en granskning av GT Expressen att ingen av Hyresgästföreningens nio regionschefer själv bor i hyresrätt. Istället bor de i dyra villor som bekostas med höga chefslöner.

— Hyresgästföreningen är indelad i regioner. Det finns nio regioner i Sverige och varje region företräds av en regionchef. Ingen av dem bor i hyresrätter, de bor i villor som många gånger är värda sju, åtta miljoner kronor. De har löner på närmare en miljon kronor per person och år. Den yttersta ledningen har dessutom pensionsavtal som är väldigt stora och höga, säger reportern Michael Syrén i Expressens Morgonstudion.

Många av Hyresgästföreningens medlemmar har dessutom ingen aning om detta när Expressen frågar dem.

Under de cirka två veckor som Michael Syrén arbetat med granskningen har han inte lyckats få en enda kommentar från någon av cheferna.

— Cheferna vill inte svara på frågor. De få jag har fått tag på säger hela tiden att jag inte respekterar deras rättigheter när jag ställer frågorna. De menar att jag ska höra av mig till pressavdelningen som sedan inte svarar mig. Det blir en väldigt märklig situation, berättar han.

Förklaringen till varför tror han är enkel.

— Jag tror att cheferna tycker det är pinsamt att berätta för medlemmarna. Framförallt för fattigpensionärer och pensionärer som inte har så mycket pengar, att berätta hur de själva bor och hur mycket pengar de har.

Samtidigt som Hyresgästföreningens bossar har bott i villor har hyrorna i Sverige gått upp med 46 procent från 2004 till idag. Enligt Syrén riskerar de flotta boendeformerna hos Hyresgästföreningens bossar att skapa en klyfta mellan föreningens medlemmar och dess ledning.

Nyligen kom även en rapport om att Hyresgästföreningen under förra året tappat 21 000 medlemmar centralt – vilket motsvarar ett bortfall på 21 miljoner kronor. Hyresgästföreningen skyller medlemstappet på Covid-19, som förhindrar dem att ”knacka dörr” hos potentiella nya medlemmar.


  • Publicerad:
    2021-02-15 19:00