DÖDSRUNA. Nordfront-skribenten Axel Eriksson dog förra veckan. Vi sörjer och minns honom.

Midsommarafton 2020 var för många säkert en trevlig dag, som vanligt. För Nordfront-redaktionen var det dock en av våra värsta dagar någonsin, även om många varit och kanske fortfarande är lyckligt ovetande om detta.

Den 19 juni dog nämligen Axel Eriksson, en av Nordfronts mest lojala och idealistiska medarbetare. Han dog hastigt och utan förvarning, vilket har gjort hans död svår att smälta.

När Robert Eklund ringde och informerade mig om det inträffade sent på kvällen kändes det helt overkligt. Bara några timmar tidigare hade jag i förbigående SMS:at Axel ett helt oviktigt tips om en sak jag trodde skulle intressera honom på Instagram.

Jag kom i kontakt med Axel redan 2011 på Flashback där han skrev många bra inlägg och var en konstruktiv aktör. Hans intelligens, idealism och goda hjärta lyste igenom i hans skriverier på forumet och vi skrev en hel del privat där efter att han tagit kontakt med mig.

En diskussion jag minns att vi hade på Flashback var vikten av att stötta andra nationella. Att man inte bara ska sitta på forum och klaga, utan också säga till när någon gjort något bra och hjälpa till när kamrater har det svårt. Detta var något Axel praktiserade bättre än någon annan jag känner.

Under tidigt 2010-tal började Axel också organisera sig utanför internet i Motståndsrörelsen. Trots att han bodde förhållandevis avsides, även med norrländska mått mätt, var han aktiv i Näste 6. Framför allt var det dock via Nordfront som han bidrog till kampen.

2016 rekryterades Axel till nyhetsredaktionen när jag fortfarande var nyhetsredaktör och han specialiserade sig på att skriva om utrikesnyheter. 2018 togs han in i huvudredaktionen och sedan 2019 blev han vice nyhetsredaktör under Simon Holmqvist.

Axel var en väldigt ödmjuk medarbetare med många talanger. Saker som han var intresserad av och kunnig inom var bland annat geopolitik, den nationella rörelsen (i Sverige, USA och andra länder), idrott (framför allt fotboll och vintersporter), Sagan om is och eld av George R.R. Martin samt J.R.R Tolkien och dennes verk. Jag och Holmqvist ville många gånger ha med Axel som gäst i Radio Nordfront, men Axel var lite norrländskt blyg av sig och tveksam till det. Nu under våren hade han dock lovat att medverka i det NR Special-avsnitt om Tolkien som vi skulle spela in någon gång under 2020.

Inom Nordfront var Axel en stöttepelare som alltid hade en positiv attityd samtidigt som han hjälpte till att hålla ordning på saker och ting. Han var oftast norrländskt fåordig på möten, men som en principfast man sa han också till när han tyckte att något fel hade gjorts eller var på väg att begås. Han var inte en lismande ja-sägare utan en självständigt tänkande person, vilket var väldigt värdefullt för Nordfront som organisation.

En händelse som är talande för hur Axel var som person och vilket stort hjärta han hade var att han en gång erbjöd sig att skänka 100 000 kr till Nordfront. Detta gjorde han genom att ringa upp mig efter ett möte där vi hade diskuterat de ekonomiska problem som Nordfront hade (eller egentligen fortfarande har). Han ville helt enkelt bidra på det sättet i det tysta, men med tanke på allt arbete han redan lade ner på kampen och att det fanns andra lösningar så tog föreningen inte emot hans pengar.

Han var kort och gott en av Nordfronts mest pålitliga och betrodda medarbetare. Om jag skrev på en viktig artikel eller grubblade över någon större politisk fråga var Axel ofta den första personen jag bollade mina tankar med. Axel är en person som växt tillsammans med mig, han har steg för steg tagit på sig mer och mer ansvar och behärskat uppgifter som han tidigare trodde att han inte kunde utföra. Han var på alla sätt en föredömlig medarbetare som var lätt att arbeta med.

Även om politiken var viktig för Axel hade han också ett privatliv. Han hade en familj som jag vet betydde mycket för honom och nu sörjer honom. Han hade ett vanligt ”sju-till-fyra”-jobb. Han älskade sin hembygd och var en utpräglad friluftsmänniska som bland annat gillade att åka skidor. Han var musikaliskt intresserad och spelade gitarr och sjöng. Som tidigare nämnts läste han också mycket böcker.

Han levde alltså ett gott liv och var en mycket moralisk person som trots alla andra åtaganden fann tid för att hjälpa till med Nordfront många timmar varje vecka. Han var en av de politiska soldater jag nyligen skrev om. Världen är en mycket fattigare plats utan Axel och Nordfront kommer inte vara sig likt utan honom.

Avslutningsvis finns det ett sorgligt men på något sätt också vackert sammanträffande som jag vill ta upp här.

Axel var en långvarig läsare av Daily Stormer även om han likt många av oss som följt sidan hade en del kritik mot vissa saker som skrivs där och hur den hemsidan i stort har utvecklats de senaste åren. Det som här är relevant är i alla fall att Axel 2016 tipsade mig om en väldigt kort artikel som han tyckte var läsvärd där. Artikeln handlade om döden och Axel tog på sig att översätta den till Nordfront.

Här är den enkla men filosofiskt viktiga artikeln som Andrew Anglin skrev och Axel Eriksson översatte:

Vet detta bröder: Ni kommer att dö.

Du vet inte hur länge du kommer leva. Men du vet, utan några tvivel, att någon dag kommer du att dö.

När du vaknar, kom ihåg att du kommer att dö.

När du går och lägger dig, kom ihåg att du kommer att dö.

När du tittar dig i spegeln, kom ihåg att du kommer att dö.

När du ser en kvinna du gillar och frågar dig själv om du ska gå fram till henne, kom ihåg att du kommer att dö.

När du tänker på din roll i den här rörelsen, kom ihåg att du kommer att dö.

När du föreställer dig det värsta tänkbara scenariot, kom ihåg att du kommer att dö.

När du föreställer dig allt det du skulle kunna bli ifall du lade ner din själ i att bli det, kom ihåg att du kommer att dö.

Viktigast av allt, förstå detta: När du är död är det enda som betyder något det du gjorde när du levde.

Du får bara en chans.

Gör det rätta!

Vänta inte till den sista sekunden, när du vet att döden är förestående, och önska att du hade gjort allting annorlunda.

Gör så att ditt liv betyder någonting.

För du kommer att dö.

Axel har dött. Vi sörjer honom, men kan åtminstone glädjas åt att han levde ett gott liv. Han gjorde det rätta, han gjorde sin plikt. Han var ett föredöme, en god kamrat och en kär vän.

Vila i frid Axel Eriksson!


  • Publicerad:
    2020-06-26 13:00