NORDEN. Gränskontrollerna vid Öresund förlängs med ytterligare tre månader. Inrikesminister Ygeman hävdar att hotet mot den inre säkerheten kvarstår medan lokalpolitiker och pendlare uttrycker bestörtning. Även Norge förlänger sina gränskontroller.

oresundsbron

De inre gränskontrollerna vid Öresund förlängs med ytterligare tre månader. Ilskan bland många pendlare och lokalpolitiker är stor. Inrikesminister Anders Ygeman förklarar beslutet om att förlänga de tillfälliga gränskontrollerna med att hotet mot landets inre säkerhet inte minskat.

— Hotet mot den inre säkerheten står kvar, säger Ygeman.

Många lokala politiker i Skåne motsätter sig beslutet.

— Vi tar emot det här beskedet med bestörtning, säger Cristina Glad som är vice gruppledare för Liberalerna i Skåne.

Sverige införde inre gränskontroller i november 2015. Kontrollerna förutspås förlängas även efter detta.

Bakgrunden till det hela är att Grekland inte har kontroll över inflödet av främlingar, varför det tagits beslut på EU-nivå om att tillåta inre gränskontroller. Även Danmark, Tyskland, Österrike och Norge berörs av EU:s bestämmelser.

I Norge förlängs gränskontrollerna som gäller färjor från Danmark, Sverige och Tyskland. Precis som i Sverige togs det formella beslutet först efter att EU:s ministerråd gett sitt godkännande till det hela, trots att Norge inte är medlemmar i unionen. Även i Norge har de tillfälliga gränskontrollerna förlängts ett flertal gånger och de infördes efter massinvasionen av rasfrämlingar förra hösten.

Källor:
Beslut idag: Regeringen förlänger gränskontrollerna
Norge förlänger också gränskontroll


  • Publicerad:
    2016-11-11 18:00