KÄRNKRAFT Internetleverantören Bahnhof öppnar för att bygga ett kärnkraftverk i centrala Stockholm. Även Boliden och Linde öppnar för liknande tilltag.

Internetleverantören Bahnhof har uttryckt intresse av att bygga en liten kärnreaktor för att driva sitt nya datacenter i Hjorthagen. Denna satsning är en del av en växande trend bland stora energiförbrukare som är villiga att investera i kärnkraft för att säkra sin framtida elbehov. Detta framgick av en nyligen genomförd undersökning av SVT Nyheter som frågade landets 20 största elförbrukare om deras energiplaner.

Andra företag, som gasföretaget Linde (tidigare AGA) och gruvföretaget Boliden, har också uttryckt intresse av att investera i kärnkraft. Även om Bolidens vd Mikael Staffas säger att företaget inte planerar att bli en kärnkraftsoperatör, är han öppen för att investera i kärnkraft för att få tillgång till elektricitet när det behövs.

Bahnhof kan vara en liten elförbrukare jämfört med tung industri, men internetbranschen växer snabbt och företaget driver för närvarande sju datacenter över hela landet. Jon Karlung, vd för Bahnhof, erkänner att byggandet av en kärnreaktor i centrala Stockholm kan vara kontroversiellt, men han tror att fördelarna med att bygga nya kraftverk där de behövs överväger riskerna.

Enligt uppskattningar förbrukar serverhallar i Sverige för närvarande 3 terawattimmar (TWh) el per år, vilket förväntas fördubblas till 6 TWh inom några år. Förutom fördelen med att kunna använda överskottsvärme i fjärrvärmenät, har städer befintliga elnät, vilket gör dem idealiska för att driva energikrävande datacenter.

Även om idén att använda kärnkraft för elproduktion kan vara kontroversiell verkar det som om företag som Bahnhof är villiga att investera i den för att säkerställa sin energisäkerhet. När efterfrågan på säker energiförsörjning fortsätter att öka kommer det att vara intressant att se om andra företag följer efter och investerar i kärnkraft.