Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Bakgrunden till de ökade spänningarna i Sydafrika

Av Simon Holmqvist, 2020-10-17
simon.holmqvist@nordfront.se

SYDAFRIKA. Just nu pågår en upptrappning av spänningarna mellan de vita boerna och de svarta makthavarna i Sydafrika. Men vad är det egentligen som har hänt?

Nordfront har under veckan rapporterat om en upptrappad spänning i Sydafrika, där många vita farmare, så kallade boer, verkar ha fått nog. Bakgrunden är ännu ett i raden av många mord mot en ung vit farmare.

Eftersom de vitas situation i Sydafrika ofta underdrivs eller helt enkelt döljs av lögnpressen i Västvärlden har Nordfront varit i kontakt med källor bland boerna i Sydafrika, för att de ska kunna ge sin bild av situationen.

Nedan sammanfattas händelseutvecklingen utifrån Nordfronts källors berättelse.

Den 2 oktober hittades den 21-årige farmaren Brendin Horner torterad och mördad på sin bondgård. Han hittades av sin far och flickvän, fastbunden runt halsen vid en påle tillhörande ett stängsel som omgav gårdens ägor. Horner hade anmälts försvunnen dagen innan.

Inom kort greps två av fem misstänkta för mordet och det visade sig att en av dem var en polis medan den andra var en tungt belastad svart sydafrikan med minst 16 tidigare domar mot sig.

Den mördade Brendin Horner tillsammans med sin flickvän, som hittade honom mördad.

Även om den här typen av så kallade farmarmord, där svarta dödar vita för att marken ska övergå i deras händer, är allt vanligare i Sydafrika verkade detta mord ha fått bägaren att rinna över för de vita sydafrikanerna. Vita farmare från området marscherade gemensamt till den lokala domstolen där en av de misstänkta mördarna befann sig. Man gjorde för att kräva rättvisa, något som är ovanligt för vita i dagens Sydafrika.

Farmarna kom att konfronteras av polis utanför domstolen och en allt hätskare stämning mellan de vita bönderna och regimens poliser ledde till att farmarna stormade byggnaden trots varningsskott från polisen.

Snabbt kom förstärkningar från polisen som anlände i ett bepansrat fordon som körde rakt in i en folksamling av vita bönder i hög hastighet. I processen var man nära att köra över en vit kvinna och hennes barn, som i sista sekund tacklades åt sidan av en uppmärksam folkfrände

Efter att poliserna lyckats få med sig den åtalade farmarmördaren i sitt bepansrade fordon gjorde den uppretade massan bokstavligen allt för att hålla kvar fordonet med sina bara händer. Genom chockgranater lyckades dock polisen till slut att lämna platsen.


Uppretade boer försöker handgripligen hindra ett bepansrat polisfordon att lämna platsen med en farmarmördare.

Men man lyckades samtidigt välta och elda upp icke-bepansrat polisfordon på platsen.

Polisfordon som eldades upp strax efter att den här bilden togs. Foto: Privat.

Efter händelsen kom en av boerna som befann sig på platsen att gripas genom att inte mindre än sju polisbilar omringade hans hem. Han står nu åtalad för bland annat våld på allmän plats, mordförsök och till och med terrorism. Enligt Nordfronts källor vill ANC-regimen statuera ett exempel med honom.

Ytterligare en boer, som syns på bilden triumfera över den välta polisbussen, har också gripits och åtalats.

En allt hätskare stämning leder till antiklimax

Den eskalerade händelseutvecklingen tycks ha skapat en allt starkare enighet hos de uppretade boerna och man började att gruppera sig på sociala medier. Många av landets vita farmare började gemensamt komma överens om att sluta sälja sina varor till de stora matvarukedjorna, utan endast till privatpersoner, för att därmed kunna välja sina kunder själv.

Eftersom vita farmare producerar nästan all mat i landet utgör förstås en sådan radikal åtgärd ett stort hot mot Sydafrikas förmåga att föda sin befolkning.

Samtidigt började allt fler vita advokater att erbjuda sina tjänster bro bono för alla boer som fått rättsliga problem tack vare den rådande upploppsstämningen.

Som Nordfront rapporterade tidigare uppmanade också den sydafrikanske generalen Franz Jooste, veteran från apartheidregeringens armé och ledare sydafrikanska överlevnadsgruppen ”Kommandokorps”, alla vita sydafrikaner att enas mot regimen och dyka upp i staden Senekal under fredagen där en domstolsförhandling för att sätta borgen för de två misstänkta farmarmördarna skulle hållas.

Skärmbild från Franz Joostes revolutionära uppmaning, som har plockats bort från Youtube av Google.

Inför rättegången meddelade också den påstått oppositionella och antivita rörelsen EFF att de skulle komma till platsen för att konfrontera boerna. Inför fredagen laddade flera av deras medlemmar upp bilder på sig själva poserandes med automatvapen tillsammans med antivita budskap.

”Smekmånaden är över för vita människor i Sydafrika”, anser den svarta terrorgruppen EFF.

När fredagen kom blev uppgörelsen, såsom Nordfront har rapporterat, något av ett antiklimax. Många av de församlade boerna tycks ha tappat modet och sökt en försonande hållning gentemot regimen och de svarta. Enligt Nordfronts källor är det framförallt den äldre generationen som tycks vara mer intresserade av att kunna leva i någonstans samexistens med den antivita regimen än att kämpa för sin frihet och överlevnad som folk.

Samtidigt finns en yngre och mer kompromisslös generation vita i Sydafrika som radikaliseras alltmer och hoppas kunna ta över ledarskapet av sitt folk från dagens mer halvhjärtade boer-ledare.

På väg mot rättegången i Senekal blev vita stoppade av tungt beväpnad polis, som samtidigt släppte fram samtliga av de bilar som fraktade beväpnade EFF-män utan att ens stanna dem. Att EFF öppet bär illegala vapen och hotar att mörda vita är inte heller något som tycks bekymra den sydafrikanska polisen.


Vita sydafrikaner trakasseras av svart polis på väg till rättegången i Senekal.

”Var är Hitler?”, frågar sig en vit sydafrikan som trakasseras av svart polis på väg till rätteången i Senekal.

Förutom EFF och den korrupta polisen fanns även den påstått upplösta gruppen ”Umkhonto we Sizwe” på plats. ”Umkhonto we Sizwe” är ANC:s väpnade gren som tränades av Sovjet under 80-talet och som låg bakom många av de terrordåd som genomförde mot det tidigare apartheidstyret.

Även armén kallades in för att ”upprätthålla freden” i Senekal.

Förhoppningsvis kommer inte fredagens antiklimaxx att leda till att polariseringen mellan den svarta regimen med sina terrorgrupper å ena sidan och de vita boerna å andra sidan minskar återigen. Nordfront kommer att följa utvecklingen i Sydafrika.

Nordfront kommer även att publicera en insändare, skriven av en vit sydafrikan med svenska rötter, där han berättar mer om frustrationen över att boerna inte heller denna gång valde att sätta hårt mot hårt mot den folkmördande sydafrikanska regimen.


  • Publicerad:
    2020-10-17 15:44