UTRIKES. Bankiren Guillermo Lasso blir ny president i Ecuador. Det stod klart efter söndagens val.

Guillermo Lasso fick 52,5 procent av rösterna blir därmed Ecuadors nye president. Valdeltagandet var väldigt högt, 93 procent.

Det blev tredje gången gillt för Guillermo Lasso, 65 år. Han har försökt två gånger tidigare, 2013 och 2020.

Lasso som leder Ecuadors högerparti har kommit med klassiska vallöften som att ge människor fler möjligheter och öka välståndet. Men Lasso tar över ett land i kris. Många är utan arbete, statsskulden är stor. Covid-19 och dess restriktioner har slagit hårt mot landets fattiga.

Nuvarande presidenten Lenin Moreno, som avgår i maj, har försatt Ecuador i ekonomisk kris.

Lenin Moreno vann valet efter president Rafael Correa, även han styrde vänsterfalangen och lyckades förbättra Ecuadors ekonomi, inleda sociala program och välståndet ökade. Det var också under Correa som Julian Assange välkomnades till Ecuadors ambassad i London och blev Ecuadoriansk medborgare.

Lenin Moreno, vars föräldrar döpte sin son efter Vladimir Lenin, skulle fortsätta Correas poltiska väg. Moreno var närmast att beteckna som kommunist men efter att han fått makten gjorde Moreno en U-sväng. Det var Moreno som drog tillbaka Assanges medborgarskap och lät polis komma in på Ecuadors ambassad och hämta honom.

Moreno ställde inte upp till nyval, han var för impopulär. Istället blev det vänsterkandidaten Andrés Arauz som fick ställa upp. Arauz fick 47,5 procent av rösterna.

Lasso har lovat att reparera den skada Moreno gjorde under sin presidentperiod. Enligt Lasso själv har han som bankir bättre insikter i ekonomiska investeringar. Det ska alstra nya arbeten och ge en öppen ekonomi. Dessutom vill Lasso satsa mycket på jordbruket. Huruvida Lasso går Ecuadors ärenden eller USA:s framkommer inte.

Men helt lätt kommer det inte att bli. Presidenten har inte ensam makt, allt måste godkännas av Nationalförsamlingen och där har fortfarande Arauz och hans parti fler röster.


  • Publicerad:
    2021-04-12 20:55