GREKLAND Homosexuell Golman Sachsbankir vald till ledare för det största oppositionspartiet i Grekland. Har tidigare arbetat som volontär för Joe Biden.-

Den tidigare Goldman Sachsmedarbetaren och politiska nykomlingen Stefanos Kasselakis valdes på söndagen till ledare för Greklands vänsterparti Syriza, landets största opposition, som hoppas på en återkomst efter ett tungt nederlag i en nationell val.

Syriza kom till makten under höjden av Greklands ekonomiska kris år 2015, men förlorade till det konservativa partiet Ny Demokrati år 2019 och i juni 2023.

Med 75% av rösterna räknade, vann 35åringen med 56,7%, enligt Reuters.

Kasselakis, som tillbringade över två decennier i USA och arbetade som volontär i de demokratiska primärvalen i USA 2008 för dåvarande senator Joe Biden, har begränsad politisk erfarenhet.

Han ställde upp på Syrizas nationella lista i valet i juni men blev inte vald. Han lanserade då sin ledarkampanj i slutet av augusti.

Kasselakis ersätter Alexis Tsipras, en eldig vänsterpolitiker vars retorik mot åtstramningsåtgärder samlade väljare kring Syriza under den ekonomiska krisen i Grekland.

Efter att ha kommit till makten tvingades Tsipras acceptera en tredje internationell räddningsplan och mer åtstramning. Han avgick i juni efter att Syriza bara fick 18% av rösterna.