POLITIK. Endast fem av Sverigedemokraternas riksdagsmän hoppas att Donald Trump blir USA:s nästa president.

trump-dn

Skärmdump från DN.

Det är Bonniertidningen DN som hållit korsförhör med samtliga Sveriges riksdagsledamöter för att utröna hur dessa ställer sig till kandidaterna i det amerikanska presidentvalet. Precis som bland amerikanska journalister är stödet för Donald Trump snudd på obefintligt bland Sveriges riksdagsledamöter.

Av 234 riksdagspolitiker som svarat på DN:s frågeställning var det hela 83 procent, eller 195 personer, som uppgav att de vill se Hillary Clinton som president. 27 av de tillfrågade menade också att båda kandidaterna var dåliga.

Enligt DN var det endast fem Sverigedemokratiska politiker som öppet vågade uttrycka åsikten att Trump är den bästa kandidaten. SD:s förre partiledare Mikael Jansson och Anna Hagwall som anser att svenska medier kontrolleras av för få aktörer var två av sverigedemokraterna som öppet stödde Trump. Även Mattias Bäckström, Josef Fransson och Robert Stenkvist stödde Trump.

SD-politikerna Johnny Skalin, Roger Hedlund, Magnus Persson och Sara-Lena Bjälkö stödjer istället Clinton. Jimmy Åkesson tillsammans med resterande 38 SD-representanter i riksdagen vågade eller ville inte svara på DN:s frågeställning eller svarade att de tyckte att båda kandidaterna var dåliga.

Istället för att påpeka det absurt höga stödet för Hillary Clinton väljer DN i sin artikel att lyfta fram de fåtaliga SD:arna som stödde Trump och peka ut dem som avvikare.

Källa:
Riksdagsledamöterna som hoppas att Trump vinner USA-valet


  • Publicerad:
    2016-10-21 11:35