WASHINGTON. Barack Obama kommenterade i helgen utnämningen av honom som ”den första judiske presidenten”.

Det var i fredags som USA:s president Barack Obama talade i synagogan Adas Israel i Washington under det årliga firandet av Jewish American Heritage Month. Med en judisk kippa på huvudet försäkrade Obama den judiska publiken om att han gjort mer än någon annan amerikansk president för att garantera Israels säkerhet. Han uttalade också att ”palestinierna är inte de lättaste att ha som partners”, något som drog stora applåder från de cirka 1 200 närvarande.

Obama berättade i inledningen av sitt tal att han blev stolt och smickrad när journalisten Jeffrey Goldberg, som också satt i publiken, kallade honom för ”USA:s första judiske president” för några år sedan. Obama påpekade att han som president arrangerat sju stycken judiska Sedermåltider i Vita huset och utsett två judiska stabschefer som ger honom råd om hur politiken bör föras.

Tidigare denna vecka blev jag intervjuad av en av era medlemmar, Jeff Goldberg. Jeff påminde mig om att han en gång kallade mig för den första judiske presidenten. Då en del fortfarande undrar över min tro, vill jag göra klart att detta är en hederstitel men att jag är smickrad av den. Och som en hedersmedlem av stammen för att inte tala om en som varit värd för sju Vita huset-seder och som tagit råd av [applåder] — och som tagit råd av två judiska stabschefer, kan jag nog säga att jag börjat få kläm på språket. Men jag kommer inte använda något av det jiddischism som Rahm Emanuel lärde mig eftersom jag vill bli inbjuden igen. Låt oss bara säga att han hade några kreativa synonymer för shalom.


  • Publicerad:
    2015-05-25 09:40