USA:s sittande president Barack Obama har vunnit presidentvalet med en större marginal än väntat, 303 elektorsröster mot 206, detta trots att det varit väldigt jämt mellan honom och utmanaren Mitt Romney i många av delstaterna. Obama fick 49,5 procent av befolkningens röster, medan Romney fick 48,9 procent.

Valresultatet innebär i praktiken att USA kan fortsätta på den inslagna linjen med bland annat fortsatta krig och en skenande statsskuld. Inte för att situationen hade blivit annorlunda, eller för den delen bättre, med Mitt Romney som president.

Det segertal Barack Obama höll vid 07.30-tiden, svensk tid inledde han med att tacka alla som röstat på honom, varefter han fortsatte talet med att exponera sin politiskt korrekta agenda. ”Om du vill arbeta hårt spelar det ingen roll vem du är. Oavsett om du är latinamerikan, svart, vit, homosexuell eller straight. Du kan klara dig här i Amerika”, sade han.

Att Obama valde att nämna just latinamerikaner beror troligtvis på att denna grupp utgjorde en viktig del av de som röstade på honom, enligt preliminära vallokalsundersökningar.

Tidigare idag ringde Mitt Romney upp president Obama och gratulerade honom till segern.


  • Publicerad:
    2012-11-07 15:48