SYRIEN. Efter en tid av framgångar för Bashar al-Assads regeringstrupper i kriget mot IS och andra islamistiska grupperingar erbjuder nu den syriska regeringen amnesti till sina fiender.

På senare tid har den syriska regeringen vunnit mark i kriget mot IS och andra islamister, i västmedia ofta benämnda som ”moderata rebeller”. Till exempel har Syrien i dagarna ringat in de sista islamistkrigarna i det tidigare rebellfästet Aleppo.

I syfte att förkorta kriget har Syriens president Bashar al-Assad nu gått ut med att rebeller som lägger ner sina vapen inom tre månaders tid inte kommer att straffas.

Tillsammans med Ryssland ska Syrien nu skapa ”humanitära korridorer” in och ut från Aleppo, där nödställda civila samt islamister som lägger ner sina vapen ska få hjälp att lämna staden.

Enligt en källa till ryska RIA Novosti är många rebeller redo att lägga ner sina vapen i ljuset av den nyligt utfärdade amnestin.

Nyligen drabbades rebellstyrkorna i Syrien av ett propagandistiskt bakslag i civiliserade människors ögon, efter att en film som visar hur de väststödda rebellerna skär huvudet av en ung pojke började spridas på sociala medier.

En grupp inom alliansen som bekämpar Syriens nuvarande regering har bekräftat och tagit på sig det brutala mordet och kallar det för ett ”individuellt misstag”. ”Misstaget” sägs kunna förhindra USA från att fortsätta finansiera rebellerna i Syrien och tvinga USA att avbryta sin kriminella strävan att med våld avsätta den lagliga regeringen i Syrien.

Källa:
al-Assad erbjuder nu amnesti till rebellerna


  • Publicerad:
    2016-07-28 22:35