THAILAND. Under lördagen bogserade den thailändska marinen återigen en stor båt fullknökad med så kallade båtflyktingar ut till havs i riktning mot Malaysia.

I ett försök att stävja den massiva invandringen från Burma och Bangladesh till Thailand över havet bogserar den thailändska marinen ut de ”flyktingbåtar” som försöker ta sig in i landet. Senaste gången var i lördags då en fullknökad båt med så kallade båtflyktingar försökte ta sig in till de thailändska öarna.

Den thailändska marinen fyllde båten med mat samt vatten och en anonym officerare från marinen säger att man lagade motorn och visade dem vägen till Malaysia då båtflyktingarna ska ha sagt att de ville ta sig dit.

— Vi fixade deras motor och visade dem åt vilket håll Malaysia är, berättade en thailändsk officer som valde att vara anonym.

Marinen bekräftar att båten senare kom till Malaysia och blev stoppade av den malaysiska marinen.

Någon som inte blev så glad över att Thailand valt att bogsera ut båtflyktingar till havs var USA:s judiske utrikesminister John Kerry som uppmanade Thailand att låta båtflyktingarna stanna i landet för en kort period.

— Utrikesministern ringde sin thailändska motpart för att diskutera situationen med migranter i Adamanska havet och diskutera möjligheten för Thailand att erbjuda tillfälligt skydd för dem, sa en talesman för departementet.

Flera av flyktingarna kommer från Burma och är oftast en del av den muslimska minoriteten rohingya som sägs vara förtryckta i sitt hemland.

Källa:
Båtflyktingar drogs på nytt tillbaka ut till havs


  • Publicerad:
    2015-05-16 22:10