SVERIGE. När 73-åriga Maire Pehkonen försökte att få sin tredje gambiske make att flytta till Sverige blev det nej av Migrationsverket, som menar att det är ett uppenbart skenäktenskap. Nu gråter hon ut i Expressen och lovar att överklaga ärendet så långt det går.

Maire Pehkonen och hennes 38 år yngre gambiske man. Skärmbild: expressem.se.

För tredje gången i rad gifte sig 73-åriga Maire Pehkonen med en ung man från Gambia. Men när den 35-årige Lamin Sanneh ansökte om arbets- och uppehållstillstånd nekades han av Migrationsverket som menar att det hela är ett skenäktenskap.

I ett led i kampen att få sin make att få flytta till Sverige talar den 73-åriga batikhäxan ut i Expressen, som följt henne sedan hon gifte sig med sin tredje gambian. För den judiskägda kvällstidningen visar hon bland annat upp ett långt brev från Migrationsverket där myndigheten motiverar sitt beslut:

Sammantaget finner Migrationsverket att på grund av att ni lämnat osamstämmiga uppgifter gällande hur mycket kontakt ni fick med varandra när ni träffades första gången, att Maire Pehkonen och du fick kontakt igen online via hennes ex-makes Facebookvänner, att ni inlett ett förhållande när Maire Pehkonen fortfarande var gift, att Maire Pehkonen visat dålig kännedom om ditt privatliv och dina syskon i Gambia, att Maire Pehkonen köpt både mark och hus i Gambia trots att ni planerar att bosätta er i Sverige inom en snar framtid samt att Maire Pehkonen har två brustna äktenskap bakom sig med män från Gambia som kommit till Sverige på grund av anknytning till henne skäl att bedöma att seriositeten i er relation inte är tillräcklig för att tillstånd skall ges.

— Det står så mycket fel i brevet, små detaljer som de missuppfattat. Och de skriver mycket om att alla mina tre gambiska män har varit mycket yngre, men sedan när blev det förbjudet? Att jag bygger hus i Gambia är väl inte konstigt, det är ju jättevanligt att man ser till att ha boenden i båda makarnas hemländer? Jag missade namnet på en av hans bröder, jag kunde inte komma ihåg det i det flera timmar långa förhöret, men herregud! Jag har arbetat och betalat skatt i Sverige i över fyrtio år, varför får jag inte bo med min man? beklagar sig Maire Pehkonen i Expressen.

Men Migrationsverket skriver vidare:

Migrationsverket finner det även anmärkningsvärt att det endast är Maire Pehkonen som betalat för både mark och hus i Gambia när kontrakten endast varit skrivna i ditt namn och inte i hennes. Enligt Migrationsverkets bedömning framstår det som mer troligt att syftet med ditt äktenskap med Maire Pehkonen är att få uppehållstillstånd i Sverige eller utnyttja henne genom att hon köper mark till dig i Gambia som inte står i hennes eget namn.

— Det är klart att han inte har betalat tomten, det har han inte råd med, i Gambia är ju nästan alla fattiga. Men nu är det ändrat i kontraktet och jag har skickat in det nya till Migrationsdomstolen med vårt överklagande. Jag tycker att det är hemskt att efter två års nervös väntan få ett avslag. Perkele, de leker Gud på Migrationsverket. Svenskar som är gifta måste få bo med sina makar! Vi tar ju in 30 000 flyktingar, varför finns det inte plats för min man? undrar Pehkonen.

Ärendet ligger nu hos Migrationsdomstolen i Malmö, och Pehkonen förbereder sig redan för ett negativt beslut.

— Blir det nej så får jag bo i Gambia sex månader om året framöver, det har jag rätt till. Jag får bunkra upp med mediciner och åka dit halvårsvis. Och efter några år kan vi skicka in en ny ansökan.

Källor:
73-åriga Maires kamp för sin gambiska make
Här gifter sig Maire, 71, med kärleken Lamin, 34


  • Publicerad:
    2018-08-12 10:10